Начало За нас Реклама Контакти

Пълнена печена сьомга

Снимка за Пълнена печена сьомга
60
Време за приготвяне: 60 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Рецепта, достойна за рибното меню и на най-изтънчените ресторанти, както и за всяка празнична трапеза.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 1 прясна цяла сьомга, около 2 кг или 2 цели филета от едра риба
  • 200 г течна сметана
  • 2 с. л. зехтин
  • 100 г броколи, нарязани и предварително бланширани
  • 200 г скариди
  • 1 голям картоф
  • 1 белтък
  • 3 стръка пресен лук
  • 2 с. л. лимонов сок
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се почиства и се филетира внимателно, отделя се кожата, по желание се запазват се главата и опашката. Едното филе трябва да остане цяло.

  2. 2.

    Вземат се 300 г от другото филе, нарязва се на дребно и се пасира със сметаната, белтъка, 1 с. л. лимонов сок, сол и пипер.

  3. 3.

    Останалата част от филето се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина, прибавят се бланшираните броколи, скаридите и пресният лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и пипер.

  4. 4.

    Цялото филе се поставя в тава върху хартия за печене. Върху него се слага плънката, отгоре се намазва с получения рибен пастет. Внимава се да се запази формата на рибата.

  5. 5.

    Картофът се нарязва на много тънки шайби и се нарежда върху пастета, като имитира люспи на риба и се намазва със зехтин. По желание се слагат запазените глава и опашка. Рибата се пече на 180° С около 30 мин.


Подходящи типове вина
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари