Пълнена печена сьомга
Рецепта, достойна за рибното меню и на най-изтънчените ресторанти, както и за всяка празнична трапеза.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 1 прясна цяла сьомга, около 2 кг или 2 цели филета от едра риба
- 200 г течна сметана
- 2 с. л. зехтин
- 100 г броколи, нарязани и предварително бланширани
- 200 г скариди
- 1 голям картоф
- 1 белтък
- 3 стръка пресен лук
- 2 с. л. лимонов сок
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства и се филетира внимателно, отделя се кожата, по желание се запазват се главата и опашката. Едното филе трябва да остане цяло.
- 2.
Вземат се 300 г от другото филе, нарязва се на дребно и се пасира със сметаната, белтъка, 1 с. л. лимонов сок, сол и пипер.
- 3.
Останалата част от филето се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина, прибавят се бланшираните броколи, скаридите и пресният лук. Овкусява се със сол, лимонов сок и пипер.
- 4.
Цялото филе се поставя в тава върху хартия за печене. Върху него се слага плънката, отгоре се намазва с получения рибен пастет. Внимава се да се запази формата на рибата.
- 5.
Картофът се нарязва на много тънки шайби и се нарежда върху пастета, като имитира люспи на риба и се намазва със зехтин. По желание се слагат запазените глава и опашка. Рибата се пече на 180° С около 30 мин.