Печена патица с червено зеле и царевички
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- за патицата:
- 1 патица около 2,5 кг (или петел)
- 1 глава лук
- 1 морков
- 2 стрък целина
- 2 скилидка чесън
- 1 дафинов лист
- 1 клонче розмарин
- 250 мл бяло вино
- 250 мл вода
- за зелето:
- 1 кг червено зеле
- 2 глави лук
- сокът на 1 портокал
- 50 г масло
- 1 ч. л. мед
- 5 с. л. винен оцет
- месото на 1 портокал, нарязано на филенца
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за царевицата:
- 500 г консервирана царевица или замразена млечна царевица на кочани или цели консервирани бейби царевички
- 3 яйца
- 50 г брашно
- 1 к. л. сол
- 1 печена червена чушка, нарязана на ситни кубчета
- 1 с. л. масло
- салвия на вкус
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патицата се измива, подсушава се и се натрива отвън и отвътре със сол и пипер. Поставя се в средата на огнеупорен съд с капак. Отстрани се поставят нарязаните на кубчета зеленчуци, дафиновият лист и розмаринът и се залива с водата и виното и се намазва с масло. Капакът се затваря или съдът се покрива с фолио и птицата се пече час и половина - два, в предварително загрята на 200°С фурна, като се проверява да не изври течността. Ако това се случи, се добавя още гореща вода. Последните 15 мин. капакът се маха, за да порозовее патицата и се допича, като се полива със соса от тавата. След изпичането се оставя на топло в изключената фурна. Останалите от печенето зеленчуци се заливат с чаша вода и се слагат да врят, докато течността се изпари наполовина. Прецежда се и се използва за сос.
- 2.
Зелето се нарязва на тънки ивици. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в горещото маслото, докато стане прозрачен. Добавя се сокът от портокала и зелето. Овкусява се със сол и пипер и се оставя да къкри 30 мин. под капак. Прибавят се медът и виненият оцет. Накрая се слагат и приготвените портокалови филета.
- 3.
Царевицата се отцежда, подсушава се и с помощта на остър нож се отрязва ивица зърна и малка част от кочана. Ако се използват бейби-царевички, кочанът се разрязва по средата. Разбъркват се добре яйцата, брашното, солта и чушката. В загрят тиган се слага бучка масло и малко салвия и се сипват дълги ивици от яйчната смес, с големината на ивиците царевица. Когато се поизпекат от едната страна, отгоре се слагат да се залепят царевиците и се обръщат да се запържат и зърната.
- 4.
Патицата се разрязва и се сервира върху червеното зеле, отстрани се слагат царевиците и соса.