Печено коледно свинско филе със сушени кайсии
В случай, че сте от онези хора, които предпочитат на Коледа да са по-близо до земята и не искат да похапват птици, със сигурност ще харесате алтернативния ни вариант за празничната трапеза.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг свинско каре или свинско филе
- 100 г сушени кайсии, накиснати за 15 мин. в бяло вино
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. черен пипер
- 150 г сметана
- 1 ч. л. нишесте
- 2 с. л. бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
На филето се прави разрез с остър нож в средата и в него се слагат сушените кайсии. Ако има кожа или мазнина на гърба, се нарязва на ромбчета. Натрива се със сол и пипер. Месото се слага на решетка в тава за печене и се пече 2 часа на 180 - 200° С, като на всеки 25 мин. се полива с гореща вода и мазнина от тавата, отделена при печенето.
- 2.
Печеното месо се оставя на топло. По-голямата част от мазнината се отделя, а в останалата и сока от печенето се слага сметаната, разреждат се с 3-4 с. л. гореща вода и се сгъстяват на огъня с нишестето. При поднасяне се поръсва с нарязаните бадеми.
Идея:
Кайсиите могат да се заменят с мариновани във вино сушени сини сливи, така ястието ще се комбинира чудесно с едно мерло.
- Шардоне без дъб Шардоне с дъб България/Европа
- Шардоне с дъб Нов свят Вионие
- Семийон Шабли
- Пино ноар Нов свят Каберне фран
- Мелник Мавруд
- Рубин Каберне совиньон Калифорния/ Нов свят
- Каберне совиньон Европа/България Червено Италия
- Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано Червено Рона
- Червено Франция Пеи Д' Ок Рибера дел Дуеро, Торо
- Червено Испания Червено Португалия
- Червено Австрия