Начало За нас Реклама Контакти

Печено коледно свинско филе със сушени кайсии

Снимка за Печено коледно свинско филе със сушени кайсии
140
Време за приготвяне: 140 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

В случай, че сте от онези хора, които предпочитат на Коледа да са по-близо до земята и не искат да похапват птици, със сигурност ще харесате алтернативния ни вариант за празничната трапеза.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг свинско каре или свинско филе
  • 100 г сушени кайсии, накиснати за 15 мин. в бяло вино
  • ½ ч. л. сол
  • ½ ч. л. черен пипер
  • 150 г сметана
  • 1 ч. л. нишесте
  • 2 с. л. бадеми

Начин на приготвяне

  1. 1.

    На филето се прави разрез с остър нож в средата и в него се слагат сушените кайсии. Ако има кожа или мазнина на гърба, се нарязва на ромбчета. Натрива се със сол и пипер. Месото се слага на решетка в тава за печене и се пече 2 часа на 180 - 200° С, като на всеки 25 мин. се полива с гореща вода и мазнина от тавата, отделена при печенето.

  2. 2.

    Печеното месо се оставя на топло. По-голямата част от мазнината се отделя, а в останалата и сока от печенето се слага сметаната, разреждат се с 3-4 с. л. гореща вода и се сгъстяват на огъня с нишестето. При поднасяне се поръсва с нарязаните бадеми.

Идея:
Кайсиите могат да се заменят с мариновани във вино сушени сини сливи, така ястието ще се комбинира чудесно с едно мерло.

Подходящи типове вина
Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари