Печена сьомга с розмарин
Сьомгата е риба и поради това хич не става за ядене по време на Коледните пости. С едно изключение, естествено! Можете да си доставите тази здравословна радост за Никулден на 6 декември. Ако пък не постите, може да си похавате тази вкуснотия по всяко време на годината. За разлика от повечето риби, познати на българската трапеза, сьомгата не е мазна и затова е много здравословна.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г сьомга
- 2 ч. л. зехтин
- 2 ч. л. лимонов сок
- ¼ ч. л. сол
- 2 скилидки пресован чесън
- 2 ч. л. пресен розмарин или 1 ч. л. сух
- черен пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 4 средни домата
- 2 плода авокадо
- 1 лимон
- 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка пресован чесън
- 1 с. л. нарязан пресен магданоз
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се нарязва на 4 порции. В купа се смесват зехтинът, лимоновият сок, солта, пиперът, чесънът, розмаринът. Със сместа се намазва рибата.
- 2.
Нагорещен грил или грил-тиган се намазва със зехтин и рибата се изпича за 4-6 мин. От всяка страна.
- 3.
На доматите се отрязва капаче и с лъжичка се издълбават, посоляват се и се слагат да се отцедят. Приготвя се плънката, като се пасира авокадото, прибавят се солта, пиперът, сокът от лимона, лукът, чесънът и магданозът. Доматите се напълват, украсяват се с магданоза и се затварят с капачетата.
Съвет:
Ако авокадото не е омекнало, увийте го във вестник и го сложете за 2-3 дни на топло място.