Начало За нас Реклама Контакти

Печена сьомга с розмарин

Снимка за Печена сьомга с розмарин
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Сьомгата е риба и поради това хич не става за ядене по време на Коледните пости. С едно изключение, естествено! Можете да си доставите тази здравословна радост за Никулден на 6 декември. Ако пък не постите, може да си похавате тази вкуснотия по всяко време на годината. За разлика от повечето риби, познати на българската трапеза, сьомгата не е мазна и затова е много здравословна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г сьомга
  • 2 ч. л. зехтин
  • 2 ч. л. лимонов сок
  • ¼ ч. л. сол
  • 2 скилидки пресован чесън
  • 2 ч. л. пресен розмарин или 1 ч. л. сух
  •   черен пипер на вкус
  • за гарнитурата:
  • 4 средни домата
  • 2 плода авокадо
  • 1 лимон
  • 2 стръка пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 скилидка пресован чесън
  • 1 с. л. нарязан пресен магданоз
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибата се нарязва на 4 порции. В купа се смесват зехтинът, лимоновият сок, солта, пиперът, чесънът, розмаринът. Със сместа се намазва рибата.

  2. 2.

    Нагорещен грил или грил-тиган се намазва със зехтин и рибата се изпича за 4-6 мин. От всяка страна.

  3. 3.

    На доматите се отрязва капаче и с лъжичка се издълбават, посоляват се и се слагат да се отцедят. Приготвя се плънката, като се пасира авокадото, прибавят се солта, пиперът, сокът от лимона, лукът, чесънът и магданозът. Доматите се напълват, украсяват се с магданоза и се затварят с капачетата.

Съвет:
Ако авокадото не е омекнало, увийте го във вестник и го сложете за 2-3 дни на топло място.

Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари