Зони
Зони супата традиционно се приготвя в Япония в периода около и след Нова година. Счита се за древно самурайско ястие, което някога готвели в общ котел по време на битки, като използвали различни сушени продукти и кюфтенца от оризово брашно, запечени предварително на огън. Съставките варират в различните региони и по традиция в източната част на страната овкусяватсупата със соев сос, в западната - със светла мисо паста.
Рецептата е приготвена от шеф Петър Михалчев, Miyabi, София.
Ако се затуднявате да намерите някоя съставка от тази рецепта, пишете ни на menu@menumag.bg, за да ви помогнем с търсенето.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 гъби шийтаке
- 4 коренчета спанак
- 8 моркова, нарязани на тънки парчета
- 800 мл рибен даши бульон
- 140 мл светла мисо паста
- пресен лук
- 4 мочи
- за мочи:
- 200 г оризово брашно ширатамако
- 180 мл леко подсолена вода
Начин на приготвяне
- 1.
Мочи се приготвя като от брашното и водата се омесва лепкаво тесто, което се вари на пара 20 мин. От него се моделират топчици, които леко се запичат на тиган.
- 2.
Мисо пастата се разтваря в даши бульона и се затоплят без да кипват.
- 3.
Зеленчуците се бланшират отделно в гореща вода, отцеждат се и се добавят към бульона. Накрая се добавят пресният лук и мочи.