Начало За нас Реклама Контакти

Зони

Снимка за Зони
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Зони супата традиционно се приготвя в Япония в периода около и след Нова година. Счита се за древно самурайско ястие, което някога готвели в общ котел по време на битки, като използвали различни сушени продукти и кюфтенца от оризово брашно, запечени предварително на огън. Съставките варират в различните региони и по традиция в източната част на страната овкусяватсупата със соев сос, в западната - със светла мисо паста.

Рецептата е приготвена от шеф Петър Михалчев, Miyabi, София.

Ако се затуднявате да намерите някоя съставка от тази рецепта, пишете ни на menu@menumag.bg, за да ви помогнем с търсенето.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 гъби шийтаке
  • 4 коренчета спанак
  • 8 моркова, нарязани на тънки парчета
  • 800 мл рибен даши бульон
  • 140 мл светла мисо паста
  •  пресен лук
  • 4 мочи
  • за мочи:
  • 200 г оризово брашно ширатамако
  • 180 мл леко подсолена вода

Начин на приготвяне

  • 1.

    Мочи се приготвя като от брашното и водата се омесва лепкаво тесто, което се вари на пара 20 мин. От него се моделират топчици, които леко се запичат на тиган.

  • 2.

    Мисо пастата се разтваря в даши бульона и се затоплят без да кипват.

  • 3.

    Зеленчуците се бланшират отделно в гореща вода, отцеждат се и се добавят към бульона. Накрая се добавят пресният лук и мочи.


Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари