Златен маков пудинг
Ароматът на кокосов орех, по ориенталски упойващо струи от тази необикновена интерпретация с основен герой добре познатия ни от детството грис. Деликатният вкус на запеченото маково семе достойно допълва удоволствието от вкусния сладкиш. Рецептата е на нашата читателка Йоана Петрова и е победител в зимния кръг на кулинарния конкурс на "МЕНЮ".
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- 350 г грис
- 350 г пудра захар
- 400 мл кокосово мляко
- 1 ч. л. сол
- 2 яйца, разбити
- 600 мл вода
- 125 г фъстъчено масло
- маково семе за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
Грисът се изсипва в тавичка и се пече 8-10 мин., като се разбърква често, докато стане златист. Изсипва се в тенджера.
- 2.
Прибавят се всички останали продукти и се разбърква, като се внимава да не останат бучки.
- 3.
На висока температура се загряват съставките, като се бърка непрекъснато. Когато започне да завира, огънят се намалява и бъркането продължава около 10 мин., докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.
- 4.
Сместа се изсипва в намаслена тавичка или голяма форма за кекс и се поръсва обилно с маково семе.
- 5.
Пече се на 180ºC около 15-20 мин., докато се зачерви и напука на повърхността. Оставя се да изстине напълно, преди да се извади от формата и да се сервира.