Начало За нас Реклама Контакти

Зимна торта с греяно вино

Снимка за Зимна торта с греяно вино
120
Време за приготвяне: 2 часа + 4 часа за охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Червеното вино и екзотичните плодове са изумителната комбинация, която е същността на тази ароматна и ефектна зимна торта.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. за тестото:
  2. 100 г марципан
  3. 150 г меко масло
  4. 50 г нишесте
  5. 3 яйца
  6. 150 г захар
  7. 1 пакетче бурбонска ванилова захар
  8. 100 г брашно
  9. 1 ч. л. бакпулвер
  10. за парфето:
  11. 500 мл леко червено вино
  12. 100 мл портокалов сок
  13. 3 с. л. ром
  14. 6 с. л. захар
  15. 1 резен лимон
  16. ½ пръчка канела
  17. 3 зърна карамфил
  18. 2 кисели ябълки
  19. 3 пакетчета желатин
  20. 1 с. л. нишесте
  21. 600 г сметана
  22. за украсата:
  23. 200 г сметана
  24. 40 г суров шамфъстък
  25. 1 портокал, нарязан на филета
  26. 1 карамбола
  27. 1 нар
  28. 1 стрък мента
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Марципанът се нарязва на парченца и се разбива на крем с маслото и нишестето.

  2. 2.

    Яйцата, захарта и ванилената захар се разбиват до получаване на светъл крем. Смесват се с марципана. Прибавят се брашното и бакпулверът. Разбърква се добре. Тестото се сипва във формата и се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна на 200° С около 15 мин.

  3. 3.

    Червеното вино се кипва заедно с портокаловия сок, рома, захарта, лимоновия резен, канелата и карамфила. Ябълките се измиват и се почистват, обелват се, нарязват се на четвъртини и всеки резен се нарязва на 3 парченца. Пускат се в пунша за 10 мин.

  4. 4.

    Две пакетчета желатин се накисват в 50 мл студена вода. Пуншът се прецежда. Половината от течността се разбърква с нишестето. Желатинът се сипва в топлия сгъстен пунш.

  5. 5.

    За желето останалият желатин се накисва в 30 мл студена вода и се разбърква с останалия пунш.

  6. 6.

    Сметаната се разбива на твърд сняг. Първо с дървена лъжица се разбърква около една втора от сметаната със сгъстения пунш, след това и останалата част.

  7. 7.

    Половината от пунша се слага на дъното на форма за кекс с диаметър 26 см. Оставя се да се желира в хладилника. Парченцата ябълка се нареждат отгоре кръгообразно заедно с резените портокали и карамбола. Заливат се с останалия пунш. Слага се за 15 мин. на студено, за да се втвърди отново. Сипва се сметановата смес и отгоре се слага блатът, изрязан с формата и диаметъра на отвора на съда, в който се желира тортата. Оставя се за 4-5 часа на студено да се стегне.

  8. 8.

    Формата се топва за 10 сек. в гореща вода и се обръща. Разбива се сметаната за украса.

  9. 9.

    Ръбът на тортата се намазва с част от сметаната и се посипва със смлян шамфъстък или кокосови стърготини, боядисани в зелено. Останалата сметана се сипва в шприц и се слага в отвора на тортата. Всичко се украсява с листенца мента, резени портокал и зърната нар.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари