Зимна торта с греяно вино
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за тестото:
- 100 г марципан
- 150 г меко масло
- 50 г нишесте
- 3 яйца
- 150 г захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар
- 100 г брашно
- 1 ч. л. бакпулвер
- за парфето:
- 500 мл леко червено вино
- 100 мл портокалов сок
- 3 с. л. ром
- 6 с. л. захар
- 1 резен лимон
- ½ пръчка канела
- 3 зърна карамфил
- 2 кисели ябълки
- 3 пакетчета желатин
- 1 с. л. нишесте
- 600 г сметана
- за украсата:
- 200 г сметана
- 40 г суров шамфъстък
- 1 портокал, нарязан на филета
- 1 карамбола
- 1 нар
-
1 стрък мента
Начин на приготвяне
- 1.
Марципанът се нарязва на парченца и се разбива на крем с маслото и нишестето.
- 2.
Яйцата, захарта и ванилената захар се разбиват до получаване на светъл крем. Смесват се с марципана. Прибавят се брашното и бакпулверът. Разбърква се добре. Тестото се сипва във формата и се заглажда. Пече се в предварително загрята фурна на 200° С около 15 мин.
- 3.
Червеното вино се кипва заедно с портокаловия сок, рома, захарта, лимоновия резен, канелата и карамфила. Ябълките се измиват и се почистват, обелват се, нарязват се на четвъртини и всеки резен се нарязва на 3 парченца. Пускат се в пунша за 10 мин.
- 4.
Две пакетчета желатин се накисват в 50 мл студена вода. Пуншът се прецежда. Половината от течността се разбърква с нишестето. Желатинът се сипва в топлия сгъстен пунш.
- 5.
За желето останалият желатин се накисва в 30 мл студена вода и се разбърква с останалия пунш.
- 6.
Сметаната се разбива на твърд сняг. Първо с дървена лъжица се разбърква около една втора от сметаната със сгъстения пунш, след това и останалата част.
- 7.
Половината от пунша се слага на дъното на форма за кекс с диаметър 26 см. Оставя се да се желира в хладилника. Парченцата ябълка се нареждат отгоре кръгообразно заедно с резените портокали и карамбола. Заливат се с останалия пунш. Слага се за 15 мин. на студено, за да се втвърди отново. Сипва се сметановата смес и отгоре се слага блатът, изрязан с формата и диаметъра на отвора на съда, в който се желира тортата. Оставя се за 4-5 часа на студено да се стегне.
- 8.
Формата се топва за 10 сек. в гореща вода и се обръща. Разбива се сметаната за украса.
- 9.
Ръбът на тортата се намазва с част от сметаната и се посипва със смлян шамфъстък или кокосови стърготини, боядисани в зелено. Останалата сметана се сипва в шприц и се слага в отвора на тортата. Всичко се украсява с листенца мента, резени портокал и зърната нар.