Зимна салата с мед и орехи
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Добре че сме се научили да отглеждаме трайни зеленчуци като кореноплодните, за да не разчитаме на безвкусните и скъпи домати и краставици за малко свежест през зимата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г целина, едро настъргана, или 2-3 стръка селъри, нарязани на кръгчета
- 2 зелени ябълки, нарязани на кубчета
- 200 г земни ябълки, обелени и нарязани на тънки кръгчета
- 1 бяла ряпа, нарязана на тънки кръгчета
- 1 ч. ч. китайско зеле, фино нарязано
- 200 г червено грозде, срязано на половинки, по желание
- 100 г запечени орех и, едро нарязани
- зърна нар за гарниране
- за дресинга:
- 1 с. л. мека горчица
- 100 мл растително олио
- 1 ч. л. нарязан пресен или щипка сушен тарос
- 1 щипка кора от лимон
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. мед
- 1 щипка смлян черен пипер
- ½ ч. л. сол
Начин на приготвяне
- 1.
Веднага след като се нарежат, целината, ябълките, земните ябълки и ряпата се слагат в купа с ледена вода и 1 с. л. лимонов сок, за да не потъмнеят. Преди да се обърка салатата, се отцеждат и се подсушават добре.
- 2.
Разбъркват се с китайското зеле и гроздето.
- 3.
За соса се разбиват заедно всички продукти. Подправя се, ако има нужда, с още сол, черен пипер и лимонов сок. Разбърква се с продуктите.
- 4.
Поръсва се орехите и зърната нар и се поднася.
Подходящи типове вина
Ян. 2017
Още подобни рецепти
Коментари