Начало За нас Реклама Контакти

Зимна салата с мед и орехи

Снимка за Зимна салата с мед и орехи
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Добре че сме се научили да отглеждаме трайни зеленчуци като кореноплодните, за да не разчитаме на безвкусните и скъпи домати и краставици за малко свежест през зимата.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г целина, едро настъргана, или 2-3 стръка селъри, нарязани на кръгчета
  • 2 зелени ябълки, нарязани на кубчета
  • 200 г земни ябълки, обелени и нарязани на тънки кръгчета
  • 1 бяла ряпа, нарязана на тънки кръгчета
  • 1 ч. ч. китайско зеле, фино нарязано
  • 200 г червено грозде, срязано на половинки, по желание
  • 100 г запечени орех и, едро нарязани
  •  зърна нар за гарниране
  • за дресинга:
  • 1 с. л. мека горчица
  • 100 мл растително олио
  • 1 ч. л. нарязан пресен или щипка сушен тарос
  • 1 щипка кора от лимон
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 с. л. мед
  • 1 щипка смлян черен пипер
  • ½ ч. л. сол

Начин на приготвяне

  • 1.

    Веднага след като се нарежат, целината, ябълките, земните ябълки и ряпата се слагат в купа с ледена вода и 1 с. л. лимонов сок, за да не потъмнеят. Преди да се обърка салатата, се отцеждат и се подсушават добре.

  • 2.

    Разбъркват се с китайското зеле и гроздето.

  • 3.

    За соса се разбиват заедно всички продукти. Подправя се, ако има нужда, с още сол, черен пипер и лимонов сок. Разбърква се с продуктите.

  • 4.

    Поръсва се орехите и зърната нар и се поднася. 

Подходящи типове вина
Ян. 2017
Още подобни рецепти
Коментари