Начало За нас Реклама Контакти

Aйвар

Снимка за Aйвар
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

В тази рецепта за популярната есенна салата от Западните Балкани са използвани типичните за средиземноморската диета зехтин, чесън и лимон, така че да подчертаят и балансират вкуса на печените зеленчуци.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 големи патладжана
  • 6 големи червени чушки
  • 1 скилидка чесън
  •  сокът на 1 лимон
  • 100 мл зехтин
  • 1 с. л. магданоз, ситно нарязан 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Чушките и патладжаните се изпичат на грил или в загрята фурна на 250° С, докато кожицата им почернее добре – около 30 мин. Слагат се в съд с капак, затварят се плътно и се оставят да се задушат 10 мин.

  • 2.

    Обелват се и им се отстраняват семките и дръжките.

  • 3.

    Нарязват се на ситно, половината от тях се смачкват на пюре и всичко се разбърква. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавят се лимоновият сок, чесънът и се прибавя зехтинът при непрекъснато разбъркване.

  • 4.

    Айварът се поднася охладен, поръсен с магданоз.

Подходящи типове вина
Септ. 2017
Още подобни рецепти
Коментари