Aйвар
В тази рецепта за популярната есенна салата от Западните Балкани са използвани типичните за средиземноморската диета зехтин, чесън и лимон, така че да подчертаят и балансират вкуса на печените зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 големи патладжана
- 6 големи червени чушки
- 1 скилидка чесън
- сокът на 1 лимон
- 100 мл зехтин
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките и патладжаните се изпичат на грил или в загрята фурна на 250° С, докато кожицата им почернее добре – около 30 мин. Слагат се в съд с капак, затварят се плътно и се оставят да се задушат 10 мин.
- 2.
Обелват се и им се отстраняват семките и дръжките.
- 3.
Нарязват се на ситно, половината от тях се смачкват на пюре и всичко се разбърква. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавят се лимоновият сок, чесънът и се прибавя зехтинът при непрекъснато разбъркване.
- 4.
Айварът се поднася охладен, поръсен с магданоз.