Гръцки лимонови картофи
80
Време за приготвяне: 80 минути + 2 часа за мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Макар запечените на фурна ароматни картофки все още по-често се предагат като гарнитура към месо и риба, все повече хора в Гърция ги избират за основно ястие за обяд, допълнени със салата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг картофи, обелени
- 100 мл лимонов сок
- 60 мл зехтин
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 ч. л. сушен риган
- 1 ч. л. морска сол
- ½ ч. л. черен пипер
-
1 ч. ч. зеленчуков, пилешки или агнешки бульон
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се нарязват на четвъртини.
- 2.
Смесват се лимоновият сок, зехтинът, риганът, солта, пиперът и бульонът. Разбъркват се и в тях се сипват картофите. Смесват се добре и се оставят 2 часа да се мариноват.
- 3.
Сипват се в тавичка и се слагат в загрята фурна на 200° С около 60 мин., като се разбъркват 2-3 пъти. Когато са готови, може да се запекат под грил още 10 мин. за да се зачервят добре.
Подходящи типове вина
Апр. 2017
Още подобни рецепти
Коментари