Зимна приказка
За предстоящите празници ви предлагаме една приказна торта, която в еднаква степен радва небцето и очите. Създаването й е предизвикателство, което си струва да посрещнете, защото с нея наистина ще направите всеки миг специален и незабравим.
СъставНеобходими продукти за 10-12 порции
- за блатовете:
- 2 яйца
- 3 с. л. пудра захар
- 1 щипка сол
- 200 г разтопено краве масло
- 200 г брашно
- 4 с. л. какао
- 200 г шоколад
- за крема:
- 2 опаковки подсладено кондензирано мляко от 400 г
- за бялото захарно тесто:
- 5 ч. л. желатин (1 ч.л. = 5 мг)
- 150 мл глюкоза
- 1 с. л. глицерин
- 1 кг пудра захар
- за бялата глазура:
- 1 белтък
- 225 г пудра захар
- за украсата:
- зелена и червена сладкарска боя
- захарни перли
- шаблони на елха и листо
- 3-4 с. л. безцветно царевино нишесте за моделирането
Начин на приготвяне
- 1.
Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се маслото на тънка струйка, след което се сипват пресятото брашно и какаото.
- 2.
С помощта на лъжица върху хартия за печене от тестото се правят кръгове с диаметър 28 см. Слагат се да се изпекат в загрята фурна на 200°С за около 6 мин. След като изстинат, се отделят от хартията. По този начин се изпичат 6 тънки блата. Всеки блат се намазва с разтопения на водна баня шоколад.
- 3.
Кондензираното мляко се слага да се свари заедно с кутията в тенджера под налягане покрито с вода за 1,5 часа. Ако се използва обикновена тенджера, се вари 3 часа, като се долива вода, когато поизври. След като изстинат съвсем, консервите се отварят и с получения карамелов крем се слепват блатовете. По желание тортата може да се изреже в по-необичайна форма, а изрязаната част да се постави като втори етаж, за да прилича на хълм.
- 4.
Тортата се намазва от всички страни с карамеловия крем.
- 5.
Захарното тесто се приготвя, като желатинът се разбърква с 3 с.л. студена вода. Слага се да се разтопи на котлона и се разбърква, но се внимава да не заври. Добавят се глицеринът и глюкозата. Щом всичко се превърне в хомогенна смес, се отстранява от огъня и се охлажда 1 мин.
- 6.
Пудрата захар се пресява и се отделя 1 ч.ч. от нея за омесването. В останалата се сипва топлата смес и се разбърква с дървена лъжица. Омесва се с ръце и, ако е необходимо, се добавя от отделената захар. Омесеното тесто веднага се покрива с найлон. Не се съхранява в хладилник.
- 7.
За бялата глазура белтъкът се смесва със захарта и се разбива на бавна скорост на миксера в продължение на 4 мин.
- 8.
Две трети от захарното тесто се разточва върху хартия за печене, добре поръсена с нишесте и с него се покрива тортата. Ненужните части от тестото се изрязват и отново се оформя на топка. Останалото тесто се разточва и от него се изрязват с шаблон елхички. Всяка елхичка се срязва по дължина на две. За една елхичка са необходими 4 части. Част от останалото тесто се оцветява в зелено, а друга част – в червено. От червеното се правят малки топчици, а зеленото се разточва и се изрязва във форма на листа. С помощта на малко кръгче краищата на листата се изрязват, за да заприличат на тези на имела. От зеленото тесто се изрязват дълги правоъгълници, които се нарязват от двете страни с малка ножица така, че да приличат на клони на елха.
- 9.
Тортата се обточва с бяло шнурче и се залепва с влажна четка или малко от бялата глазура. С нея се шприцоват малки ледени висулки.
- 10.
Тортата се аранжира, като се поставят елхичките, слепени по четири, листата и плодчетата. Леко се поръсва с пудра захар и захарни перли.
Съвет · Сварете кондензираното мляко на предния ден. Тогава направете и елхичките за украса и ги оставете да изсъхнат.