Начало За нас Реклама Контакти

Зимна приказка

Снимка за Зимна приказка
360
Време за приготвяне: 360 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

За предстоящите празници ви предлагаме една приказна торта, която в еднаква степен радва небцето и очите. Създаването й е предизвикателство, което си струва да посрещнете, защото с нея наистина ще направите всеки миг специален и незабравим.

СъставНеобходими продукти за 10-12 порции

  • за блатовете:
  • яйца
  • 3 с. л. пудра захар
  • 1 щипка сол
  • 200 г разтопено краве масло
  • 200 г брашно
  • 4 с. л. какао
  • 200 г шоколад
  • за крема:
  • 2 опаковки подсладено кондензирано мляко от 400 г
  • за бялото захарно тесто:
  • 5 ч. л. желатин (1 ч.л. = 5 мг)
  • 150 мл глюкоза
  • 1 с. л. глицерин
  • 1 кг пудра захар
  • за бялата глазура:
  • белтък
  • 225 г пудра захар
  • за украсата:
  •  зелена и червена сладкарска боя
  •  захарни перли
  •  шаблони на елха и листо
  • 3-4 с. л. безцветно царевино нишесте за моделирането

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се маслото на тънка струйка, след което се сипват пресятото брашно и какаото.

  2. 2.

    С помощта на лъжица върху хартия за печене от тестото се правят кръгове с диаметър 28 см. Слагат се да се изпекат в загрята фурна на 200°С за около 6 мин. След като изстинат, се отделят от хартията. По този начин се изпичат 6 тънки блата. Всеки блат се намазва с разтопения на водна баня шоколад.

  3. 3.

    Кондензираното мляко се слага да се свари заедно с кутията в тенджера под налягане покрито с вода за 1,5 часа. Ако се използва обикновена тенджера, се вари 3 часа, като се долива вода, когато поизври. След като изстинат съвсем, консервите се отварят и с получения карамелов крем се слепват блатовете. По желание тортата може да се изреже в по-необичайна форма, а изрязаната част да се постави като втори етаж, за да прилича на хълм.

  4. 4.

    Тортата се намазва от всички страни с карамеловия крем.

  5. 5.

    Захарното тесто се приготвя, като желатинът се разбърква с 3 с.л. студена вода. Слага се да се разтопи на котлона и се разбърква, но се внимава да не заври. Добавят се глицеринът и глюкозата. Щом всичко се превърне в хомогенна смес, се отстранява от огъня и се охлажда 1 мин.

  6. 6.

    Пудрата захар се пресява и се отделя 1 ч.ч. от нея за омесването. В останалата се сипва топлата смес и се разбърква с дървена лъжица. Омесва се с ръце и, ако е необходимо, се добавя от отделената захар. Омесеното тесто веднага се покрива с найлон. Не се съхранява в хладилник.

  7. 7.

    За бялата глазура белтъкът се смесва със захарта и се разбива на бавна скорост на миксера в продължение на 4 мин.

  8. 8.

    Две трети от захарното тесто се разточва върху хартия за печене, добре поръсена с нишесте и с него се покрива тортата. Ненужните части от тестото се изрязват и отново се оформя на топка. Останалото тесто се разточва и от него се изрязват с шаблон елхички. Всяка елхичка се срязва по дължина на две. За една елхичка са необходими 4 части. Част от останалото тесто се оцветява в зелено, а друга част – в червено. От червеното се правят малки топчици, а зеленото се разточва и се изрязва във форма на листа. С помощта на малко кръгче краищата на листата се изрязват, за да заприличат на тези на имела. От зеленото тесто се изрязват дълги правоъгълници, които се нарязват от двете страни с малка ножица така, че да приличат на клони на елха.

  9. 9.

    Тортата се обточва с бяло шнурче и се залепва с влажна четка или малко от бялата глазура. С нея се шприцоват малки ледени висулки.

  10. 10.

    Тортата се аранжира, като се поставят елхичките, слепени по четири, листата и плодчетата. Леко се поръсва с пудра захар и захарни перли.

Съвет · Сварете кондензираното мляко на предния ден. Тогава направете и елхичките за украса и ги оставете да изсъхнат.

Галерия
Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари