Зимна празнична салата
В компанията на портокала и червените боровинки цвеклото и зелето придобиват празнично настроение и изискан вкус. Май всеки има нужда от свежа компания, за да се покаже в най-добрата си светлина.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 глави червено цвекло
- ½ ч. ч. червени боровинки
- 1 портокал
- 400 г червено зеле, фино нарязано
- 2 с. л. мед
- 3 зърна карамфил
- 1 щипка канела
- 2 с. л. балсамов оцет
- 3 с. л. олио
- стръкчета магданоз за гарниране
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1. .
Главите цвекло се измиват, увиват се в алуминиево фолио и се изпичат на 200° С за 40 мин. Обелват се и се нарязват на тънки резени.
- 2. .
Половината боровинки се пасират със 150 мл вода, а другата половина се оставят цели.
- 3. .
Настъргва се фино 1 ч. л. от кората на портокала, а сокът му се изстисква.
- 4. .
В загрятото олио се слага зелето и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Добавя се пюрето от боровинки. Слагат се медът, сол и пипер на вкус. Зелето се вари, докато течността почти се изпари. Добавят се цвеклото, сокът от портокал, карамфилът, канелата и оцетът. Подправя се на вкус със сол и мед. Разбърква се още 5-6 мин. Накрая се добавят целите боровинки. Гарнира се с клонки магданоз.