Житна салата с домати
Свареното жито е чудесна съставка, която придава на всяко ястие особена плътност и невероятен вкус на хляб и ядки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 ч. ч. лимец, спелта или пшеница
- 100 г черни маслини, нарязани
- 500 г домати
- 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
-
3 с. л. босилек, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Житото се измива и се слага да заври с 6 ч. ч. вода и 1 ч. л. сол. След като поври 40 мин., покрито, се отстранява от котлона и без да се маха капакът, се оставя да постои 3 часа на топло. Отцежда се останалата течност.
- 2.
Маслините се поставят на един ред върху хартия за печене и се слагат в загрята фурна на 140˚ С за 40 мин., за да се изсушат, или се слагат за 2 мин. в микровълновата фурна на средна мощност. Изваждат се от фурната, охлаждат се и когато станат хрупкави, се счукват в хаванче или се стриват с пръсти.
- 3.
Доматите се обелват и се нарязват на малки кубчета, като семките се отделят и се запазват.
- 4.
Червеният лук се нарязва на ситно, слага се в цедка и се облива с вряща вода. След това се облива със студена вода и се подсушава. Ако се залее с 50 мл лимонов сок, след 1-2 часа лукът ще стане наситено розов.
- 5.
Босилекът се пасира със семената от доматите и 3-4 с. л. зехтин. Посолява се на вкус.
- 6.
Житото се обърква с доматите, лука и босилековия сос. Поднася се поръсена с праха от маслини.