Желирани кайсиеви бонбони
Желиращите свойства на пектина, който е с растителен произход, без проблеми правят използването на животински желатин в забавните плодови бонбони абсолютно ненужно.
СъставНеобходими продукти за около 20 броя
- 200 г сушени кайсии
- 300 мл портокалов сок
- 350 г захар
- 100 г глюкоза
- 1 с. л. пектин
- 8 г лимонена киселина
-
1 ч. ч. кокосови стърготини или кристална захар за овалване
Начин на приготвяне
- 1.
Кайсиите се накисват за 1 нощ в портокаловия сок и се пасират.
- 2.
Форма за кекс се покрива с фолио и се намазва с олио.
- 3.
Пектинът се смесва със захарта, пасираните кайсии и глюкозата. Сместа се вари 5-6 мин. при непрекъснато разбъркване на умерен огън, докато се стопят захарта, пектинът и глюкозата. Отстранява се от огъня и се добавя лимонената киселина.
- 4.
Сипва се във формата и се оставя 1 нощ в хладилника да се стегне. Сместа може да се сипе в подходящи силиконови формички за бонбони, предварително намазани с мазнина.
- 5.
Нарязва се на квадратчета с остър нож, намазан с олио. Бонбоните се овалват в кокосови стърготини или захар на кристали.