Зелеви купички
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 големи листа бяло или савойско зеле
- 2 с. л. олио
- 1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
- 200 г почистена тиква или моркови, нарязани на много малки кубчета
- 1 ч. л. мед
- 1 с. л. бял балсамов или ябълков оцет
- 1 ч. ч. ориз
- 1 с. л. стафиди
- 2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат 2 л вода с 1 с.л. сол и в тях се поставят листата от зеле за 3 мин. Изваждат се, слагат се в ледена вода, за да се охладят, и се подсушават. С всяко листо се покрива по една намаслена купичка. Краищата се оставят да висят навън.
- 2.
Олиото се загрява и в него се слага да се запържи празът за 3-4 мин. Добавя се тиквата и се разбърква още 3-4 мин. Слагат се медът, стафидите и оцетът. Прибавя се оризът, разбърква се и се налива бульонът. Подправя се на вкус. Оставя се да къкри, докато течността се поеме.
- 3.
Оризовата смес се разпределя в купичките. Завива се с висящите краища на зелевите листа. Купичките се слагат да се пекат в загрята фурна на 200° С за около 30 мин.
Вариации · Прибавете бекон или друг колбас, нарязан на кубчета, вместо тиква и стафиди.