Зеленчуково коледно пънче
Едно чудесно празнично предястие - лесно за изпълнение и ефектно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 300 г почистена тиква
- 1 пакет MAGGI® Картофено пюре с мляко
- 12 тънки филии много пресен бял хляб без кора
- 200 мл течна сметана
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 5-6 печурки, нарязани на резени
- 1 средна ряпа, нарязана на малки кубчета
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 2 моркова, нарязани на малки кубчета
- 3 консервирани артишока или 3 нарязани на ситно кисели краставички
- 1 средно голям обелен и настърган картоф
- 2 печени червени чушки, нарязани на ситно
- 1 кубче MAGGI® Златен Пилешки бульон със зеленчуци
- 100 г настърган пармезан или твърд кашкавал
- 6 консервирани цели гъбки - манатарки, печурки и др.
- 2 с.л. разтопено масло
- 2 с.л. зехтин
- копър за украса
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зеленчуците се задушават в маслото. След като поомекнат, се заливат със сметаната и се подправят с кубчето MAGGI® Златен Пилешки бульон със зеленчуци и черен пипер. Когато сместа се сгъсти, се охлажда.
- 2.
Филиите хляб се подреждат върху правоъгълник от алуминиево фолио и се намазват със загрятото вече масло. Слага се равномерен слой от зеленчуковата смес и се поръсва с настъргания пармезан или кашкавал.
- 3.
Рулото се завива с помощта на фолиото и се опакова като бонбон. Слага се да се пече 45 мин. на 200°С. Изважда се от тавата и когато поизстине, се разопакова и се слага в плато.
- 4.
Докато рулото се пече, тиквата се нарязва на парченца и се сварява на пара. Пасира се и се подправя със зехтин и пипер. Картофеното пюре се приготвя според указанията на опаковката.
- 5.
Готовото руло се украсява с ивици от картофеното и тиквеното пюре, като се имитира пънче. Гарнира се с целите гъбки и пресен копър.