Зеленчукови пържоли
Няма лъжа, няма измама, но има пържоли от целина. И то за по-малко един час. Да ни е вкусно!
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 глави целина
- 4 глави лук, нарязани на полумесеци
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 4 с. л. зехтин
- 100 г орехови ядки
- 500 г домати, обелени и нарязани на ситно
- 1 ч. л. риган
- 1 връзка магданоз, нарязана на ситно
- 1 лимон
- черен пипер на вкус
- хималайска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Целината се обелва и се нарязва на кръгчета с дебелина 1 см, които се пускат за 3 мин. във вряща подсолена вода. Подсушават се и се нареждат на дъното на плитка тавичка.
- 2.
В олиото се задушават лукът и чесънът с 1 с. л. вода. Когато омекнат, се добавят орехите, доматите, риганът, магданозът, сол и черен пипер на вкус. Сместа се сипва върху целината.
- 3.
Лимонът се обелва, нарязва се на кръгчета и се нарежда върху доматената смес. Всяко парче лимон се посолява леко с хималайска сол и се поръсва със зехтин. Ястието се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина. Може да се сервира топло или студено.