Зеленчукови пурички
За периода на постите ви предлагаме апетитно съчетание от зеленчуци и ароматни подправки, поднесено в рулца от фини кори. Рецептата е лесна за осъществяване, а резултатът – гарантирано сполучлив.
СъставНеобходими продукти за 40 броя
- 3 с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 зелена чушка, нарязана на ситно
- 1 червена чушка, нарязана на ситно
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 2 с. л. доматено пюре
- ½ ч. л. захар
- 1 патладжан, нарязан на кубчета
- 1 тиквичка, нарязана на кубчета
- 1 дафинов лист
- 1 с.л. прясна мащерка, нарязана на ситно
- 1 стрък пресен босилек
- сол на вкус
- зелен пипер на вкус
- 1 пакет фини кори за баница
- 6 с. л. зехтин за корите
- 2 с. л. сусам, чили и ленено семе за поръсване
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещения зехтин се запържва лукът. Добавят се чесънът, чушките, тиквичката и патладжанът и се запържват 4-5 мин. Сипват се нарязаните домати, доматеното пюре, захарта, дафиновият лист, босилекът и мащерката. Всичко се подправя на вкус и се оставя да поври 10 мин. без капак.
- 2.
Корите за маница се намазват леко със зехтин, слепват се по три и всяка кора се разрязва на 12 правоъгълника. Завиват се на рула. Отново се намазват със зехтин и се поръсват със сусам и ленено семе. Пекат се в загрята фурна около 15 мин.