Зеленчукови кюфтенца със сладко-кисел сос
Разнообразието от зеленчуци и подправки е изключително важно за комплексния вкус на постните кюфтенца, които са пикантно допълнени от азиатския по дух сос.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
- 2 с. л. зехтин
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- 200 г тиква, обелена и настъргана
- 2 моркова, настъргани
- ½ ч. ч. замразен грах
- ½ ч. л. кимион
- 1 ч. л. кориандър, смлян
- 50 г кашу, едро смляно
- 1 ч. л. чили
- 1 ч. л. морска сол
- 1-2 с. л. лимонов сок
- 100 г тиквени семки
- за соса:
- 1 с. л. олио
- 1 с. л. настърган червен лук
- 5 скилидки чесън, пресовани
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 1 с. л. едро смлян червен пипер
- ½ ч. л. морска сол
- 1-2 с. л. соев сос
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. оцет
- 1 с. л. захар
- 70 мл вода
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се заливат с 1 л студена вода, добавя се 1 ч. л. морска сол и се слагат да се варят около 15 мин., докато омекнат. Отцеждат се, подсушават се и се намачкват с вилица.
- 2.
В 1 с. л. от зехтина се слагат празът, морковът, тиквата и кашуто. Разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън, докато омекнат. Посоляват се и се добавят кимионът, кориандърът и чилито, разбъркват се. Слага се размразеният зелен грах и се разбърква още 3-4 мин. Сместа се охлажда.
- 3.
Смесват се картофите и запържените зеленчуци. Сместа се подправя със сол и лимонов сок на вкус. Оформят се малки топчици, овалват се в семките, слагат се в намаслена тавичка и се поръсват с малко зехтин.
- 4.
Запичат се в силно загрята фурна на 220 °С около 15 мин., докато леко се зачервят.
- 5.
За соса в загрятото олио се слагат лукът, чесънът, чушката и джинджифилът. Разбъркват се, докато лукът стане прозрачен. Слагат се червеният пипер, солта, соевият сос, доматеното пюре, оцетът, водата и захарта. Разбъркват се, докато се получи гъст сос. Подправя се отново на вкус със сол, оцет и захар.
- 6.
Запечените кюфтенца се разбъркват със соса и се поднасят.