Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукови кюфтенца със сладко-кисел сос

Снимка за Зеленчукови кюфтенца със сладко-кисел сос
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Разнообразието от зеленчуци и подправки е изключително важно за комплексния вкус на постните кюфтенца, които са пикантно допълнени от азиатския по дух сос.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 500 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 стрък праз, ситно нарязан
  • 200 г тиква, обелена и настъргана
  • 2 моркова, настъргани
  • ½ ч. ч. замразен грах
  • ½ ч. л. кимион
  • 1 ч. л. кориандър, смлян
  • 50 г кашу, едро смляно
  • 1 ч. л. чили
  • 1 ч. л. морска сол
  • 1-2 с. л. лимонов сок
  • 100 г тиквени семки
  • за соса:
  • 1 с. л. олио
  • 1 с. л. настърган червен лук
  • 5 скилидки чесън, пресовани
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  • 1 с. л. едро смлян червен пипер
  • ½ ч. л. морска сол
  • 1-2 с. л. соев сос
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 с. л. оцет
  • 1 с. л. захар
  • 70 мл вода

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се заливат с 1 л студена вода, добавя се 1 ч. л. морска сол и се слагат да се варят около 15 мин., докато омекнат. Отцеждат се, подсушават се и се намачкват с вилица.

  • 2.

    В 1 с. л. от зехтина се слагат празът, морковът, тиквата и кашуто. Разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън, докато омекнат. Посоляват се и се добавят кимионът, кориандърът и чилито, разбъркват се. Слага се размразеният зелен грах и се разбърква още 3-4 мин. Сместа се охлажда.

  • 3.

    Смесват се картофите и запържените зеленчуци. Сместа се подправя със сол и лимонов сок на вкус. Оформят се малки топчици, овалват се в семките, слагат се в намаслена тавичка и се поръсват с малко зехтин.

  • 4.

    Запичат се в силно загрята фурна на 220 °С около 15 мин., докато леко се зачервят.

  • 5.

    За соса в загрятото олио се слагат лукът, чесънът, чушката и джинджифилът. Разбъркват се, докато лукът стане прозрачен. Слагат се червеният пипер, солта, соевият сос, доматеното пюре, оцетът, водата и захарта. Разбъркват се, докато се получи гъст сос. Подправя се отново на вкус със сол, оцет и захар.

  • 6.

    Запечените кюфтенца се разбъркват със соса и се поднасят.

  •  
Подходящи типове вина
Окт. 2014
Още подобни рецепти
Коментари