Зеленчукови гювечета
Зеленчуци и ядки - основни продукти в безмесното хранене, които се съчетават особено добре, ако се сготвят заедно, точно като в тази апетитна постна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 патладжан, нарязан на кубчета
- 200 г тиква, нарязана на кубчета
- 2 червени чушки, нарязани на кръгчета
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 с. л. зехтин
- за соса:
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 1 морков, нарязан на малки кубчета
- 1 резен целина или стрък селъри, ситно нарязани
- 1 с. л. брашно
- 400 мл бадемово или друго ядково мляко
- 1 с. л. пълнозърнеста горчица
- сол и шарен пипер на вкус
- за коричката:
-
4 с. л. смлени бадеми
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се слагат за 20 мин. в 2 л студена вода, в която са разтворени 2 с. л. морска сол. Измиват се и се подсушават.
- 2.
В тавичка се сипват тиквата, патладжаните, чушките и лукът. Посоляват се на вкус и се разбъркват със зехтина. Запичат се 20 - 25 мин. във фурна, загрята на 200° С, като се разбъркват от време на време. Пекат се, докато леко се зачервят и омекнат. Разпределят се в 4 гювечета.
- 3.
За соса зехтинът се загрява и се слагат лукът, целината и морковът. Разбъркват се на огъня с лъжица вода, докато омекнат и течността се изпари. Слага се брашното и се разбърква няколко секунди. Налива се мляко и се разбърква непрекъснато, за да не се получат бучки. Посолява се, подправя се с пипер и се оставя да поври 3-4 мин. на тих огън при непрекъснато разбъркване, докато се посгъсти. Слага се горчицата и се разбърква.
- 4.
Сосът се разпределя в гювечетата. Отгоре се поръсват със смлените бадеми. Запичат се 20 мин. във фурна, загрята на 180° С.