Зеленчукова супа от Тоскана
Тосканските супи обикновено са богати на съставки ястия, които сякаш изобразяват плодородието на прословутата италианска област и забележителната любов на жителите й към добрата храна. Тази рецепта със сигурност ще ви направи съпричастни към това кулинарно влечение.
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
- 1 тиквичка, нарязана на кръгчета
- 2 моркова, нарязани на кръгчета
- 2 стръка селъри, нарязани на ситно
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. сушен риган
- 2 л зеленчуков бульон
- 1 ч. ч. сварен нахут и/или зрял боб
- 1 ч. ч. паста
- 2 домата, обелени и нарязани на четвъртини
- 1 ч. ч. замразен грах
- 1 с. л. пресен босилек, нарязан
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В сгорещения зехтин се задушават лукът и чесънът, докато омекнат. Прибавят се празът, тиквичката, морковите, селърито, дафиновият лист и риганът.
- 2.
След 5 мин. се добавят зеленчуковият бульон и нахутът. Супата се покрива и се вари, като се разбърква от време на време.
- 3.
След 20 мин. се слага пастата. Вари се 7-8 мин. и се прибавят доматите и грахът. След 5 мин. супата е готова. Подправя се с лимонов сок, сол и пипер и се сервира със струйка зехтин и нарязан босилек.