Зеленчукова гьоза
Може, разбира се, да наречем гьозата баничка, но Метин Алиев, мениджър на японския ресторант Хамачи в София, откъдето е тази рецепта, ще възрази, че японското ястие е далеч по-леко и фино от всеки вариант на баница. От друга страна баничка звучи точно толкова апетитно, колкото е вкусна всяка добра японска гьоза.
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 20 оризови кори за гьоза*
- 200 г червено зеле
- 200 г бяло зеле
- 200 г моркови
- 40 г бял сусам*
- 40 г черен сусам*
- 20 мл саке
- 20 мл мирин*
- 20 мл соев сос
- за соса:
- 200 г соева майонеза*
- 40 г саке
- 40 г мирин
- 4 стръка копър
Начин на приготвяне
- 1.
Зелето и морковите се настъргват на едро ренде. Добавят се соев сос, мирин и саке и се оставя на слаб огън, докато течността се изпари. След това се добавя сусамът и се сваля от котлона.
- 2.
2 ч. л. от приготвената смес се слагат върху всяка оризовата кора. След това кората се сгъва и леко се прищипва по края, като преди това краищата се намокрят, за да залепнат.
- 3.
Така приготвените гьози се задушават на пара, докато корите станат прозрачни. След това се поставят в умерено загрят тиган с няколко капки мазнина, докато основата добие златист оттенък.
- 4.
Сервират се със соса, приготвен от соева майонеза, мирин, саке и копър.
*Ако сте затруднени да откриете някой от продуктите, пишете ни на menu@menumag.bg, за да ви помогнем в търсенето.