Зеленчуков терин
В тази рецепта, издържана в духа на френската кухня, чушките изпълняват главната роля. Те са допълнени с доматен сок и пюре, лук, стафиди и аромат на босилек. Предложението е подходящо за предястие, но може да се изяви и като основно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 готови палачинки
- 6 големи печени червени чушки, нарязани на широки ивици
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- ½ ч. ч. стафиди
- 1 с. л. винен оцет
- 2 ч. ч. доматен сок
- 1 с. л. желатин
- 1 с. л. пресен босилек, нарязан на ситно
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 ч. л. лют сос
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се запържва лукът за 2 мин., добавят се стафидите, пюрето и оцетът.
- 2.
Желатинът се накисва за 2 мин. в 100 мл студена вода. Доматеният сок се загрява и към него се прибавят желатинът и лютият сос. Подправя се със сол и пипер. Отстранява се от огъня и се разбърква, докато се разтвори желатинът. Прибавя се босилекът.
- 3.
В продълговат съд, застлан с фолио, се подреждат трите палачинки така, че краищата им да останат да висят навън. Редят се на пластове сместа със стафидите, доматеното пюре и чушките. Всичко се загръща с висящите краища на палачинките. Теринът се слага да се стегне в хладилника за няколко часа. Сервира се нарязан на парчета.
Вариации · Добавете ред от печени тиквички или патладжани.