Зеленчуков хайвер
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Подмяната на имената на ястията може да е повод за големи изненади. В този случай хайвер не означава рибешки яйца, а свежа постна манджа.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г патладжани
- 6 печени чушки, нарязани на ситно
- 3 с. л. зехтин
- 2 с. л. орехови ядки
- 5 скилидки чесън
- 1 с. л. сусамов тахан
- 1 лимон
- сол и черен пипер на вкус
-
нарязани магданоз и див лук
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се обелват, нарязват се на парченца, посоляват се и се оставят за 20 мин. да си пуснат горчивият сок. Измиват се и слагат да се сварят на пара за 15 - 20 мин.
- 2.
Отцеждат се добре и се претриват с дървена лъжица. Към полученото пюре се прибавят чушките, зехтинът, таханът, счуканите с чесъна орехови ядки, сокът от лимона, сол и пипер на вкус. Сместа се разбърква добре, изсипва се в широка чиния и се поръсва с магданоз и пресен лук.
Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари