Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчуци с гъби в уок

Снимка за Зеленчуци с гъби в уок
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Това ястие, вдъхновено от виетнамската кухня, се съчетава най-добре с ориз и прозрачни бобени нудъли.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г гъби шийтаке
  • 220 г китайско зеле
  • 200 г маруля
  • 2 скилидки чесън
  • 1 парче джинджифил около 5 см
  • 2 стръка зелен лук
  • 1 с. л. растително масло
  •  соев сос

Начин на приготвяне

  • 1.

    Гъбите се почистват добре с кухненска хартия. Пънчетата се отстраняват, шапките се нарязват на тънки филийки.

  • 2.

    Китайското зеле и марулята се почистват от твърдите жилkи. Листата се измиват, подсушават се и се нарязват на ленти, широки 4 см.

  • 3.

    Чесънът и джинджифилът се обелват и се нарязват на ситно. Зеленият лук се измива, почиства се и се нарязва на тънки кръгчета.

  • 4.

    Уок или голям тиган се загрява на котлона, след което се сипва олиото и се сгорещява. Чесънът и джинджифилът се запържват с разбъркване.

  • 5.

    Добавя се зеленият лук и се разбърква. Сипват се 2 с. л. соев сос, 5 с. л. вода, и гъбите. Всичко се задушава около 2 мин.

  • 6.

    Добавя се китайското зеле и се пържи още 5 мин. Ако е необходимо, се добавя вода.

  • 7.

    Добавят се парчетата салата и, след като омекнат, се сипва още соев сос. Сипва се в купички и се сервира веднага.

Ако използвате сушени гъби шийтаке, трябва да ги накиснете предварително за 20 мин. в гореща вода. След това ги оставете да се отцедят, отстранете пънчетата и пригответе ястието, както е описано.

 

Тази, както и много други рецепти, ще намерите в книгата "Вегетариански рецепти" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing.

Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари