Зеленчуци с гъби в уок
Това ястие, вдъхновено от виетнамската кухня, се съчетава най-добре с ориз и прозрачни бобени нудъли.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 250 г гъби шийтаке
- 220 г китайско зеле
- 200 г маруля
- 2 скилидки чесън
- 1 парче джинджифил около 5 см
- 2 стръка зелен лук
- 1 с. л. растително масло
- соев сос
Начин на приготвяне
- 1.
Гъбите се почистват добре с кухненска хартия. Пънчетата се отстраняват, шапките се нарязват на тънки филийки.
- 2.
Китайското зеле и марулята се почистват от твърдите жилkи. Листата се измиват, подсушават се и се нарязват на ленти, широки 4 см.
- 3.
Чесънът и джинджифилът се обелват и се нарязват на ситно. Зеленият лук се измива, почиства се и се нарязва на тънки кръгчета.
- 4.
Уок или голям тиган се загрява на котлона, след което се сипва олиото и се сгорещява. Чесънът и джинджифилът се запържват с разбъркване.
- 5.
Добавя се зеленият лук и се разбърква. Сипват се 2 с. л. соев сос, 5 с. л. вода, и гъбите. Всичко се задушава около 2 мин.
- 6.
Добавя се китайското зеле и се пържи още 5 мин. Ако е необходимо, се добавя вода.
- 7.
Добавят се парчетата салата и, след като омекнат, се сипва още соев сос. Сипва се в купички и се сервира веднага.
Ако използвате сушени гъби шийтаке, трябва да ги накиснете предварително за 20 мин. в гореща вода. След това ги оставете да се отцедят, отстранете пънчетата и пригответе ястието, както е описано.
Тази, както и много други рецепти, ще намерите в книгата "Вегетариански рецепти" от кулинарната поредица "За модерни хора", издавана от Gourmet Publishing.