Зелена салата с пушена сьомга и рохки яйца
Непонятно защо пушената сьомга има свеж вкус, който изпъква още повече, когато е съчетан с горчивата жилка на зелените салати и препоръчителната за тази рецепта сладост на ягодите.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 яйца
- 1 салата фризе
- 1 зелена салата
- 4 едри ягоди, по желание
- 1 малка франзела, нарязана на тънки филийки
- 1 скилидка чесън
- 100 г пушена сьомга или пъстърва
- за дресинга:
- 100 мл зехтин
- 30 мл бял балсамов или ябълков оцет
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. пресен лук, ситно нарязан
- 1 ч. л. дижонска горчица
- 1 щипка прясно смлян шарен пипер
- 1 ч. л. смляна морска сол
Начин на приготвяне
- 1.
Слага се да заври 1 л вода с 1 ч. л. морска сол. Внимателно се слагат яйцата, огънят се намалява, съдът се затваря и се оставят да къкрят 5 мин. Веднага се изваждат и се слагат в купа с ледена вода, докато се охладят. Обелват се. Преди сервиране може да се сложат отново в купа с гореща вода, за да се затоплят.
- 2.
Салатите се накъсват на парченца, слагат се в купа и се добавят ягодите.
- 3.
Филийките франзела се намазват със зехтин и се запичат до розово. Още горещи, се натриват със скилидката чесън.
- 4.
Всички съставки за дресинга се разбиват заедно. Салатата се разбърква с дресинга и се сервира с резен сьомга, чеснови филийки и разрязано рохко яйце.