Кюфтенца от тиквички
Кюфтетата от тиквички са една от най-любимите и от най-пипкавите вкуснотии в България. Затова в тази рецепта препоръчваме да нарежете основния продукт, а не да го стържете и да изпечете кюфтенцата наведнъж, а не да ги пържите по две, по три.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 с. л. зехтин
- 3 тиквички, нарязани на малки кубчета
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. копър, нарязан
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- 1 яйце
- 100 г моцарела, нарязана на кубчета
- 50 г кашкавал, настърган
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- ½ ч. ч. трохи от пълнозърнест хляб
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява, слагат се тиквичките и се разбъркват на силен огън около 10 мин., докато се зачервят. Слагат се да се отцедят върху кухненска хартия.
- 2.
Тиквичките се объркват с чесъна, копъра, лимоновата кора, яйцето, моцарелата, кашкавала, магданоза и трохите. Подправя се със сол и пипер на вкус. Оформят се малки кюфтенца, които се слагат в тавичка и се запичат 15 мин. на 200° С, докато се зачервят.