Начало За нас Реклама Контакти

Зелен таратор

Снимка за Зелен таратор
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Рецептата за чудната зелена супа и веселата котешка случка на Ваня Иванова й донесоха награда в конкурса "Вкусна история" на списание "Меню".

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. ½ пакет коприва
  2. ½  стрък праз
  3. 1 авокадо
  4. 1 връзка зелен лук
  5. ½ връзка магданоз
  6. 100 мл зехтин
  7. 1 лимон без кората
  8.  свеж или сушен кориандър
  9. 1 ч. л. смлян джинджифил
  10.  чесън по желание
  11. 600 - 700 мл вода
  12.  сол на вкус
  13. за гарниране:
  14. 1 краставица, нарязана на лентички
  15.  розички от броколи
  16.  препечен сусам
  17.  лъжичка тахан за всяка порция

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Всички съставки за супата се пасират до гладко пюре. Трябва да се получи гъстота на боза.

  2. 2.

    Добавят се нарязаната на лентички с белачка за картофи краставица и розичките броколи.

  3. 3.

    Сусамът се запича кратко в сух тиган. Всяка порция се поръсва със сусам, гарнира се с тахан и по желание се добавя още лимон.

Вкусната история на Ваня Иванова

Когато ме питат за любимо ястие, винаги се връщам в детските спомени и филиите с лютеница, масло и захар или пък шипков мармалад. Все пак вкусът от детството е онзи, който търся всячески, а не откривам, дори ако се храня с изброените по-горе "деликатеси". Днес мажа филия домашен квасен хляб с тахан, но магията на този любим вкус вече я няма. Свикнах. Обичам и зеленчуци. Под всякаква форма: цели, нарязани, пасирани, на супа, в салата, запечени, в хляб.

Последното ми откритие беше сурова зеленчукова супа, която нарекох зелен таратор. Чудна беше тази супа - прави се за 15 минути, няма никакви тенджери за миене, а вкусът е лек, свеж и много пролетно-летен. Приготвям я вместо салата, гарнирам я с тахан за повече гъстота (така вече е зелена крем супа), сипвам в купички и поднасям със свеж лимон и запечен сусам. О да, чудно вкусна е, но защо избрах да ви разкажа за нея, ще разберете сега!

Беше 2 часа следобед, тъкмо моето време за обяд. Слагам покривка на масата, купичка със супа, лъжичка, салфетка и се суетя наоколо. И както е прието в семейството, обядът не може да протече на спокойствие, ако котката не присъства на него. Като послушна котка, тя обича да седи на столовете под масата и да разкъсва покривката конец по конец. Но явно в този ден покривката й е безвкусна, затова скучаещата маца се е вдъхновила да види какво се случва отгоре върху импровизирания й "покрив" - масата. А там самотно си стои купичката ми със супа. И понеже стопанката не я наблюдава, котката събира смелост и опитва супата. Ами, хубаво, но опитването прерасна в шумно облизване, а когато аз се обърнах и я видях как сладко-сладко сърба супичка, ми стана мило и драго (не за нея, а за обяда ми!), затова взех котката, сипах й супа в отделна паничка и я подканих да остави обяда ми на мира.

Гледката "бяла персийска котка, лочеща гъста зелена супа с настървение, чийто краен резултат е бяла котка с голяма зелена брада", може да докара всекиго до петминутен смях, но за мен по-важно беше, че супата беше оценена високо и от претенциозната ни гурме котка, ядяща само един вид гранули. Оттогава тази супа не е просто "пасирана салата", а наше любимо пролетно ястие, както и разнообразие в котешкото меню. Не че съм искала да храня котката с авокадо и краставици, но в никакъв случай не я лишавам от привилегията да яде човешка храна!

Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари