Зелен фасул с пилешки крилца в ароматен чеснов сос
В тази рецепта се сливат няколко кулинарни традиции от различни краища на света: китайската - заради начина на приготвяне на основните продукти и използването на джинджифила, мексиканската – заради ароматно-пикантния сос, и българската – защото малко са кухните, където пресният чесън е толкова любима съставка през пролетта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г пилешки крилца
- 500 г зелен фасул, пресен или замразен
- 2 с. л. олио
- 1 ч. л. семена от кимион
- 1 ч. л. семена от синап
- за соса:
- 1 зелена люта чушка
- 1 с. л. лимонов сок
- 3 стръка пресен чесън, ситно нарязан
- 1 с. л. настърган джинджифил
- пресен кориандър или магданоз за сервиране
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Крилцата се срязват на две в ставата, а най-тънката част се отстранява.
- 2.
Олиото се загрява и в него се слагат кимионът и синапът. Разбъркват се, докато станат ароматни, но без да прегарят. Слагат се крилцата и се разбъркват, докато се зачервят. Посоляват се. Добавя се фасулът и се разбърква, докато омекне. Сипват се 2-3 с. л. гореща вода, ястието се покрива с капак и се оставя да се задуши за 15 - 20 мин.
- 3.
През това време всички продукти за соса се пасират с 3 с. л. вода. Добавят се към ястието и всичко се оставя да поври без капак, докато се изпари цялата течност. Поднася се, поръсено с кориандъра.