Зелен фасул с маслини
Свежите летни зеленчукови яхнии са сред хитовете на българската кухня, а комбинацията на зелен фасул и маслини е едно от най-добрите предложения от южната част на страната.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 3 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 3 моркова, нарязани на кръгчета
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 кг зелен фасул, почистен
- 2 цели глави чесън, обелени от външните люспи
- 3 домата, обелени и нарязани на кубчета
- ½ ч. ч. зелени и черни маслини
- 1 с. л. брашно
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 ч. л. джоджен
- ½ ч. ч. зелени джанки, по желание
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
В загретия зехтин се слагат лукът и морковите, разбъркват се, докато омекнат. Слага се червеният пипер. Прибавят се чесънът и фасулът. Разбъркват се 3-4 мин. Наливат се 2 ч. ч. гореща вода, покрива се с капак и се оставя да къкри 40 мин. или докато фасулът леко омекне.
- 2.
Прибавят се доматите и маслините. Ястието се оставя да къкри още 15 мин.
- 3.
Брашното се слага в тиганче и се разбърква, докато много леко се зачерви и ароматът на сурово брашно изчезне. Поръсва се върху ястието, добавят се джанките, джодженът и магданозът, разбърква се и след 1 мин. се отстранява от огъня.