Зеле с наденички и ябълки
Днешната рецепта, освен че е по немски кратка и ясна, е и по немски вкусна и питателна. И за да продължим езиковата и вкусова линия, ви предлагаме с това ястие да изпиете по чаша ризлинг или грюнер велтлинер.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- ½ малка зелка
- 2 с. л. олио
- 4 сурови пушени наденици
- 1 кисела ябълка, нарязана на тънки резени
- 1 с. л. горчица
- 200 мл бяло вино
- 100 г заквасена сметана
- 1 ч. л. салвия
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Надениците се нарязват на парченца и се запържват леко в олиото. Изваждат се и се оставят на топло.
- 2.
Зелето се разрязва на 4 резена, без да се отстранява кочанът. Слага се в загрятата от пърженето на наденичките мазнина. След като се зачерви леко от двете страни, се посолява и се залива с виното.
- 3.
Щом течността изври наполовина, се добавят ябълките, горчицата, салвията и сметаната. Наденичките се връщат обратно. Всичко се задушава още 3-4 мин.
Идея - нарежете зелето на ситно вместо на резени.