Замъкът на вещиците
"Плам, пламти! Котел, бълбукай!
Адска смес, мехури пукай!"
Всъщност мрачно-веселата торта няма нищо общо с вещиците от "Макбет", а е добрият паранормален начин да се задоволи апетита за сладкиши на деца и големи.
СъставНеобходими продукти за 1 торта
- за мъфините:
- 1½ ч. ч. брашно с набухватели
- 1 ч. ч. фино бяло брашно
- ¼ ч. ч. какао
- 1 ч. л. ванилена захар
- 2 ч. ч. фина кристална захар
- 125 г меко масло
- 4 големи яйца
- 250 мл прясно мляко
- ½ ч. ч. стафиди
- за украса:
- 500 г какаов крем с лешници
- 10 кръгли шоколадови бисквити
- 10 правоъгълни шоколадови бисквити
- 10 шоколадови пръчици или пурички
- 300 г стопен тъмен шоколадов кувертюр
- цветни желирани бонбони
- 6 вафлени фунийки за сладолед
- 100 г какао
- 5 лешника в шоколад
- 50 г нарязан на ситно шоколад или шоколадови пръчици
-
цветни захарни топчета или натрошени твърди бонбони
Начин на приготвяне
- 1.
Двата вида брашно се пресяват заедно с какаото и ванилената захар и се смесват със захарта.
- 2.
Към брашнената смес се добавя маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи.
- 3.
Разбиват се яйцата с млякото.
- 4.
Към маслените трохи се добавя половината от яйчната смес и добре се разбърква. Сипва се другата половина и отново се разбърква. Слагат се стафидите. Сместа се разпределя в 12 средни форми за мъфини, 2 форми за саварина или кекс и няколко малки форми за мъфини, по желание. Средните се пекат 23 мин. на 180° С. Големите форми се пекат около 30 мин., а малките - около 15 мин. Охлаждат се напълно.
- 5.
Големите форми се се слагат в средата на подноса и се слепват с какаов крем една върху друга. Върху тях се слага 1 среден мъфин. Закрепват се с дървено шишче.
- 6.
Фунийките се овалват в какао и едната се слага върху мъфина. На върха се слага лешник в шоколад, който се залепва със стопен шоколадов кувертюр. От останалите средни мъфини и фунийки по този начин се оформят още 4-5 кули, подреждат се около големите мъфини, намазват се с какаов крем и се поръсват с нарязания шоколад.
- 7.
От правоъгълните и кръглите бисквитите и пръчиците се оформят врати. Слепват се със стопен шоколадов кувертюр. Когато стегнат, се поставят върху мъфините пред кулите.
- 8.
Стопеният кувертюр се темперира до 32° С, сипва се в пош и върху хартия за печене се шприцоват 3-4 дървета. Посипват се със захарни топчета. Останалият кувертюр се намазва върху хартия за печене, оставя се леко да се стегне и с шаблон или формичка се изрязват котки или прилепи. Когато се втвърдят, се отлепват и се дооформя тортата.