Заешко руло с гарнитура от моркови и лукчета
Заешкото заслужено се ползва с репутацията на едно от най-вкусните меса. Поднасяме ви го във вид на руло, подправено със салвия, магданоз и лимонова кора, и придружено с апетитна есенна гарнитура от зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 заек, около 1,5 кг
- 200 г бекон, нарязан на тънки резени
- 4 яйца
- 4 с.л. прясно мляко
- 1 с.л. нарязана прясна салвия или 1 ч.л. сушена
- 4 с.л. нарязан на ситно магданоз
- 1 ч.л. настъргана кора от лимон
- 3 с.л. зехтин
- сол на вкус
- зелен пипре на вкус
- за гарнитура:
- 400 г моркови, нарязани по дължина на пръчици
- 500 г обелени дребни лукчета
- 250 г гъби
- 1 ч. л. розмарин, нарязан на ситно
- 4 с. л. балсамико
- 1 с. л. кафява захар
- 2 с. л. бяло вино
- 2 с. л. зехтин
- сол на вкус
- зелен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Заекът се обезкостява и се начуква леко между два листа фолио. Месото се посолява, поръсва се със зелен пипер и се намазва със зехтин.
- 2.
Яйцата се разбиват заедно с млякото. Подправят се със сол и се добавят салвията, лимоновата кора и магданозът. Сместа се разделя на две и в нагорещен тиган, леко намазан със зехтин, се изпържват два омлета. Поставят се върху месото и се навиват на руло. Отгоре се слага беконът и рулото се овързва със здрав бял памучен конец.
- 3.
Рулото се запържва леко от всички страни в 1 с.л. сгорещен зехтин и се поставя в тава. Пече се покрито с алуминиево фолио 40 мин. на 180°С.
- 4.
През това време се приготвя гарнитурата. В сгорещения зехтин се слагат лукчетата и морковите и се запържват 2-3 мин., след което се добавят гъбите. След 2 мин. се сипват оцетът, виното и захарта и се посолява на вкус. Разбърква се, докато сосът се сгъсти.
- 5.
Фолиото се отстранява, зеленчуците се прибавят към месото и ястието се запича за още 15 мин. на 200°С.
Вариации · Можете да напълните заека с нарязаните на кубчета и запържени зеленчуци за гарнитурата, без да го обезкостявате.