Паеля със заек
Заешкото месо е изключително популярно в Испания, каквато е и паелята - най-емблематичното иберосредиземноморско ястие.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 3 с. л. зехтин
- 1 заек, нарязан на парчета
- 50 мл бяло вино
- 300 г зелен фасул
- 50 г замразен зелен грах
- 1 домат, обелен и нарязан на ситно
- 4 консервирани артишока, по желание
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 щипка шафран
- 250 г ориз с обли зърна
- 1 стрък розмарин
- 1 лимон, нарязан на резени
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и се добавят парчетата заек. Обръщат се, докато се зачервят, поръсват се със сол и пипер на вкус, заливат се с виното и 200 мл гореща вода и се оставят да поврат 10 мин. на силен огън. Затваря се с капак и се оставя да къкри 20 мин. Отваря се, разбърква се, огънят се засилва и месото се вари, докато остане само на мазнина.
- 2.
Добавят се зеленият фасул, грахът, артишокът и доматът. Поръсват се с червения пипер и се разбъркват около минута.
- 3.
Шафранът се накисва в 1 с. л. вряща вода за 1 минута и се добавя към месото. Залива се с 500 мл гореща вода, подправя се със сол на вкус и се оставя да ври 10 мин. Добавя се оризът. Разбърква се. Ястието се оставя да къкри 15 мин. Слага се клончето розмарин, вари се 5 мин. и се отстранява. Ястието е готово, когато водата почти се е абсорбирала, но все още изглежда сочно. Сервира се с резени лимон.