Заек жиблот
Заешкият жиблот (lapin en gibelotte) е позабравено дори в родината си класическо френско ястие, което имаме възможност да опитаме, защото французинът Ерик Вожон от софийското заведение Le Bistro (ул. "Карнеги" 22) предостави тази рецепта на проекта Многообразието е вкусно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 100 г пушени гърди, нарязани на лентични
- 3 глави лук, нарязани на полумесеци
- 50 г масло
- 1 заек, нарязан на порции
- 2 с. л. брашно
- 2 ч. ч. бяло вино
- 125 г печурки
- 1 букет гарни
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото се загрява на умерен огън и в него се запържват пушените гърди и лукът.
- 2.
Добавя се заекът и се поръсва с брашното. Разбърква се хубаво и се налива бялото вино. Слагат се букет гарни, черен пипер и сол на вкус и се оставя да ври на бавен огън до готовност на месото около 1 час. Когато е готово, букет гарни се изважда.
- 3.
Нарязаните гъби се запържват в малко масло и се добавят в ястието.
- 4.
Гарнира се със задушени зеленчуци, например моркови и романеско.