Начало За нас Реклама Контакти

Заек жиблот

Снимка за Заек жиблот
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Заешкият жиблот (lapin en gibelotte) е позабравено дори в родината си класическо френско ястие, което имаме възможност да опитаме, защото французинът Ерик Вожон от софийското заведение Le Bistro (ул. "Карнеги" 22) предостави тази рецепта на проекта Многообразието е вкусно

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 100 г пушени гърди, нарязани на лентични
  • 3 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 50 г масло
  • 1 заек, нарязан на порции
  • 2 с. л. брашно
  • 2 ч. ч. бяло вино
  • 125 г печурки
  • 1 букет гарни
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото се загрява на умерен огън и в него се запържват пушените гърди и лукът.

  • 2.

    Добавя се заекът и се поръсва с брашното. Разбърква се хубаво и се налива бялото вино. Слагат се букет гарни, черен пипер и сол на вкус и се оставя да ври на бавен огън до готовност на месото около 1 час. Когато е готово, букет гарни се изважда.

  • 3.

    Нарязаните гъби се запържват в малко масло и се добавят в ястието.

  • 4.

    Гарнира се със задушени зеленчуци, например моркови и романеско.

Галерия
Подходящи типове вина
Март 2016
Още подобни рецепти
Коментари