Заек с гъби, мащерка и шафран
Заешкото месо се нуждае от внимание при приготвянето, защото изсъхва твърде лесно. В тази рецепта външният слой от горчица, зехтин, шафран и мащерка предпазва месото и му продава съвсем друг ароматен профил.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 заек, 1,5-1,8 кг
- 3 с. л. мека дижонска горчица
- 5 с. л. зехтин extra virgin
- 1 ч. л. мащерка
- 1 щипка шафран
- 2 дафинови листа
- 1 щипка розмарин
- 100 г пушен бекон, ситно нарязан
- 250 г дребни печурки
- 3 скилидки чесън
- 1 ч. ч. крутони
- 200 г бяло вино
- 300 мл зеленчуков или пилешки бульон
- 50 г масло
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Горчицата се разбърква с 3 с. л. от зехтина, мащерката и шафрана.
- 2.
Заекът се посолява и се поръсва с черен пипер. Намазва се от всички страни с горчицата.
- 3.
В 2 с. л. загрят зехтин се слагат беконът, гъбите и 3 необелени скилидки чесън. Разбъркват се 5-6 мин., докато се изпари цялата отделена течност. Слагат се крутоните и се разбъркват, докато започнат да се зачервяват. Добавят се дафиновите листа, розмаринът, подправят се със сол и пипер на вкус, налива се 100 мл от виното, разбърква се, докато се поеме.
- 4.
Заекът се напълва, коремът се затваря с клечки за зъби. Залива се с виното и бульона.
- 5.
Слага се в загрята фурна на 180º С за 40-60 мин., покрит с алуминиево фолио. От време на време се полива със соса от печенето.
- 6.
Отстранява се фолиото, намазва се с маслото и се запича още 20 мин., докато добре се зачерви. Ако е останал пълнеж, може да се сложи при заека, след като се отстрани фолиото, и да се дозапече заедно с него.