Заешки терин в чаша
В света трябва да има и такава храна - с традиционни съставки, дълго време за приготвяне и фин класически вкус. Тази рецепта с очевидно френско влияние е чудесен пример за работата и търпението, които стоят редом до кулинарната страст.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 свински крачета
- 1 кг заешко месо
- 1 резен целина
- ½ стрък праз
- 1 малка глава лук
- 4 зърна карамфил
- 1 морков, нарязан на кръгчета
- 2 белтъка
- 2 с. л. зърна от нар, по желание
- 1 с. л. каперси или нарязани кисели краставички
-
запечени филийки за сервиране
Начин на приготвяне
- 1.
Свинските крачета се срязват на две. Целината се нарязва на кубчета. Лукът се набожда с карамфилчетата.
- 2.
Крачетата, целината, морковът, лукът и заешкото се слагат в тенджера. Всичко се покрива с 1,5 л вода и се слага да заври. Огънят се намалява и всичко къкри 1 час. Изважда се заешкото месо, а всичко останало се оставя да ври още 1,5 часа.
- 3.
Бульонът се прецежда и още горещ се смесва със суровите белтъци, разбърква се, слага се да кипне и се оставя да се утаи, без да се разбърква повече. Като изстине, се прецежда внимателно.
- 4.
Месото се обезкостява и се нарязва. Обърква се със зърната от нар, каперсите, разпределя се в чаши и се залива с бульона. Оставя се да изстине и да се стегне за 3-4 часа в хладилника. Поднася се със стайна температура със ситно нарязан магданоз и запечени тънко нарязани филийки.