Начало За нас Реклама Контакти

Заешки чомлек

Снимка за Заешки чомлек
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Çömlek на турски означава гърне и затова някои български ястия, приготвени в глинени съдове, носят това име.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 заек
  • 100 г масло
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 500 г арпаджик или нарязан на едро кромид лук 
  • 2 глави чесън
  • 2 люти чушлета
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. бяло вино
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 3 зърна бахар
  • 1 дафинов лист
  • 1 клонче чубрица
  • 3 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Ако заекът е див, се залива с вода и оцет за едно денонощие, за да се изкисне. Когато е готов, се измива добре и се нарязва на парчета.

  • 2.

    В загрятото масло се запържва леко лукът и се прибавят парчетата месо, като се разбърква от време на време. След 10 мин. месото се изсипва в пръстен или огнеупорен съд. Прибавят се доматеното пюре, размито във виното, разтвореното в 2 с. л. студена вода брашно, дафиновият лист, червеният пипер, бахарът, черният пипер и чубрицата. Съдът се похлупва и се слага да се пече на 180° С.

  • 3.

    Когато месото омекне, се прибавят почистеният арпаджик, лютите чушлета и обелените скилидки чесън. След 20 - 30 мин. ястието е готово. Сервира се с пресния магданоз.


Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари