Заешки чомлек
Çömlek на турски означава гърне и затова някои български ястия, приготвени в глинени съдове, носят това име.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 заек
- 100 г масло
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 500 г арпаджик или нарязан на едро кромид лук
- 2 глави чесън
- 2 люти чушлета
- 1 с. л. доматено пюре
- 1 с. л. брашно
- 1 ч. ч. бяло вино
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 3 зърна бахар
- 1 дафинов лист
- 1 клонче чубрица
- 3 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Ако заекът е див, се залива с вода и оцет за едно денонощие, за да се изкисне. Когато е готов, се измива добре и се нарязва на парчета.
- 2.
В загрятото масло се запържва леко лукът и се прибавят парчетата месо, като се разбърква от време на време. След 10 мин. месото се изсипва в пръстен или огнеупорен съд. Прибавят се доматеното пюре, размито във виното, разтвореното в 2 с. л. студена вода брашно, дафиновият лист, червеният пипер, бахарът, черният пипер и чубрицата. Съдът се похлупва и се слага да се пече на 180° С.
- 3.
Когато месото омекне, се прибавят почистеният арпаджик, лютите чушлета и обелените скилидки чесън. След 20 - 30 мин. ястието е готово. Сервира се с пресния магданоз.