Заек с маслини
Ястията със заешко месо заемат особено място в малтийската култура. Много от тях се приготвят на празника Mnarja на 29 юни, когато на острова се почитат свети Петър и свети Павел.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 заек*, нарязан на парчета
- 1 с. л. MAGGI© Вълшебен вкус Градински подправки
- 4 с. л. зехтин
- 1 връзка зелен лук, ситно нарязан
- 2 стръка пресен чесън, ситно нарязани
- 100 г бекон, нарязан на малки кубчета
- 200 мл вино розе или бяло
- 800 г домати, обелени и нарязани на кубчета
- 1 с. л. каперси
- 10 маслини каламата
- 1 с. л. босилек, ситно нарязан
- 2 с. л. маскарпоне или заквасена сметана
-
черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Парчетата месо се обтриват с MAGGI© Вълшебен вкус Градински подправки и се изпържват в зехтина от двете страни, докато се зачервят. Изваждат се и в зехтина се слагат беконът, лукът и чесънът. Разбъркват се на умерен огън 3-4 мин.
- 2.
Налива се виното и се вари, докато течността намалее наполовина.
- 3.
Добавят се доматите и сосът се вари 15 мин.
- 4.
Прибавят се маслините, маскарпонето, босилекът и каперсите. Подправя се със сол и пипер на вкус.
- 5.
Парчетата месо се подреждат в тавичка и се заливат със соса. Пекат се във фурна, загрята на 180˚ С, 60 - 70 мин. или докато месото омекне. Сервира се с варени картофи или паста.