Начало За нас Реклама Контакти

Заек в гърне

Снимка за Заек в гърне
140
Време за приготвяне: 140 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Истинският ценител добре познава великолепните вкусови качества на храната, приготвена в керамични съдове. В случая става въпрос за печено в гърне сочно заешко месо, придружено с лукчета, моркови, печени чушки и маслини – едно неустоимо предложение.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • заек, нарязан на порции
  • 4 с. л. брашно
  • 4 с. л. олио
  • 500 г дребни почистени лукчета
  • 500 г моркови, нарязани на кръгчета
  • 1 ч. ч. целина, нарязана на кубчета
  • 1 с. л. доматено пюре
  • 1 ч. ч. червено вино
  • дафинов лист
  • 4 зърна бахар
  • 1 ч. л. зърна черен пипер
  • червени печени чушки, нарязани на ивици
  • ½ ч. ч. зелени маслини
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се овалва в брашното и се слага да се изпържи от всички страни в сгорещеното олио. Поставя се на дъното на гърнето.

  2. 2.

    В същото олио се слагат лукчетата. Запържват се 3-4 мин., добавят се морковите и целината, разбъркват се 2-3 мин., отцеждат се от мазнината и се слагат при месото. Отгоре се слагат дафиновият лист, бахарът, пиперът, маслините и чушките. Поръсва се с около 1 ч.л. сол или се посолява на вкус.

  3. 3.

    Доматеното пюре се разтваря във виното и с него се заливат месото и зеленчуците. Гърнето се затваря и се слага в студена фурна. Пече се около 2,5 ч. на 160°С.

Съвет: * Когато се готви див заек, добре е да престои поне 24 ч. в хладилника в следната марината: 1 л червено вино, 2 дафинови листа, по 1 ч.л. зърна черен пипер и бахар, 1 нарязан морков, 1 глава лук, срязана на четири, 3-4 резена лимон, 1 ч.л. риган, няколко зърна хвойна. След това марината може да се използва като сос при готвенето, като се прецеди и се сложи да се редуцира наполовина на котлона.

Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари