Заек с вино и печени чушки
Заешкото месо се радва на значителна популярност в Северна Италия, за което свидетелства големият брой разнообразни рецепти в традицията на няколкото области в тази част на Ботуша. Тази рецепта е истинско въплъщение и синтез на богатите вкусове и приказни аромати на пиемонтийската кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 млад заек, нарязан на парчета
- 100 г бекон, нарязан на малки кубчета
- 200 мл италианско бяло вино, например Гави или пино гриджо
- 100 мл бял балсамов оцет
- 3 филета аншоа
- 8 печени червени чушки, нарязани на тънки ивици
- 300 мл зеленчуков бульон
- 1 с. л. масло
- 4 с. л. зехтин
- 4 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
- 2 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 4 стръка магданоз
- 2 дафинови листа
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Стръковете мащерка, розмарин, магданоз и дафиновите листа се връзват на снопче с бял памучен конец.
- 2.
В тенджера се сгорещяват 3 с. л. зехтин, добавят се пушените гърди и снопчето ароматни билки. Разбъркват се 1-2 мин. и се прибавят подсушените парчета заешко месо. Поръсва се със сол и пипер и се разбърква, докато месото се зачерви. Залива се с виното и оцета и се оставя да поври на силен огън без капак, докато течността намалее наполовина.
- 3.
Наливат се 200 мл от бульона, покрива се с капак и се оставя да къкри, докато месото омекне. Ако има нужда, се добавят по 50 мл от останалия бульон. Накрая се оставя да поври без капак, за да се изпари почти цялата течност.
- 4.
Останалият зехтин се сгорещява и чесънът се слага в него за няколко секунди, като не бива да се зачервява. Добавят се филетата аншоа, разбъркват се, тиганът се отстранява от котлона и се слагат чушките.
- 5.
Когато месото е готово, се добавят маслото и сместа с чушките. Ястието се сервира горещо, поръсено с магданоз.