Начало За нас Реклама Контакти

Заек с картофки и спанак

Снимка за Заек с картофки и спанак
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви апетитно и атрактивно ястие, в което печеното заешко месо е овкусено с ароматна колекция от свежи подправки – магданоз, мащерка, риган. То се поднася с два вида гарнитура, които допълват и подчертават вкусовите му качества.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 заек, нарязан на порции
  • 2 с. л. горчица
  • 60 мл зехтин
  • 1 с. л. нарязан пресен риган
  • 1 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1 с. л. нарязана прясна мащерка
  • 1 ч. л. сол
  • 2 ч. л. смлян черен пипер
  • 2 с. л. масло
  • 1 ч. ч. заквасена сметана
  • 200 г настъргано сирене гауда или пушен кашкавал
  • 600 г обелени картофи
  • 500 г спанак, нарязан на ситно
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се посолява, поръсва се с черен пипер, намазва се с горчица и зехтин и се обтрива с нарязаните пресни подправки. Месото се слага да се пече на 180°С в огнеупорна тавичка с капак около 40 мин. На всеки 10 мин. месото си маже с масло.

  2. 2.

    Докато се пече, картофите се нарязват на кубчета и се сваряват на пара или в подсолена вода. Отцеждат се.

  3. 3.

    Сметаната се слага да заври и в нея се слага настърганото сирене. Когато се разтопи, се слагат картофите, разбъркват се хубаво. Подправят се с лъжичка пълнозърнеста горчица.

  4. 4.

    В 2 с.л. зехтин се слага лукът, когато се позапържи, се слага чесънът, разбърква се, докато стане ароматен и се слага спанакът. Разбърква се, за да позавехне. Подправя се със сол и пипер.

  5. 5.

    Месото се сервира върху легло от спанака, гарнирано с картофите.


Подходящи типове вина
Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари