Заек с картофки и спанак
Предлагаме ви апетитно и атрактивно ястие, в което печеното заешко месо е овкусено с ароматна колекция от свежи подправки – магданоз, мащерка, риган. То се поднася с два вида гарнитура, които допълват и подчертават вкусовите му качества.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 заек, нарязан на порции
- 2 с. л. горчица
- 60 мл зехтин
- 1 с. л. нарязан пресен риган
- 1 с. л. нарязан пресен магданоз
- 1 с. л. нарязана прясна мащерка
- 1 ч. л. сол
- 2 ч. л. смлян черен пипер
- 2 с. л. масло
- 1 ч. ч. заквасена сметана
- 200 г настъргано сирене гауда или пушен кашкавал
- 600 г обелени картофи
- 500 г спанак, нарязан на ситно
- 1 малка глава лук, нарязана на ситно
- 2 скилидки чесън
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се посолява, поръсва се с черен пипер, намазва се с горчица и зехтин и се обтрива с нарязаните пресни подправки. Месото се слага да се пече на 180°С в огнеупорна тавичка с капак около 40 мин. На всеки 10 мин. месото си маже с масло.
- 2.
Докато се пече, картофите се нарязват на кубчета и се сваряват на пара или в подсолена вода. Отцеждат се.
- 3.
Сметаната се слага да заври и в нея се слага настърганото сирене. Когато се разтопи, се слагат картофите, разбъркват се хубаво. Подправят се с лъжичка пълнозърнеста горчица.
- 4.
В 2 с.л. зехтин се слага лукът, когато се позапържи, се слага чесънът, разбърква се, докато стане ароматен и се слага спанакът. Разбърква се, за да позавехне. Подправя се със сол и пипер.
- 5.
Месото се сервира върху легло от спанака, гарнирано с картофите.