Заек с домати по испански
Заешкото месо е обичаен и обичан продукт в Испания и на него са посветени многобройни вкусни рецепти, като това просто, но очарователно задушено ястие.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 заек, нарязан на парчета
- 50 мл зехтин
- 5 скилидки чесън, ситно нарязани
- 2 глави лук, нарязани на полумесеци
- 2 ч. ч. домати, нарязани
- 1 дафинов лист
- 1 стрък мащерка
- 1 стрък естрагон
- 2 стръка селъри, нарязани
- 1 ч. ч. бяло вино
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Зехтинът се загрява и в него се слагат парчетата месо да се зачервят от всички страни. Изваждат се.
- 2.
В същата мазнина се слагат лукът и чесънът и се разбъркват на умерена температура за 4-5 мин., докато се зачервят.
- 3.
Добавят се доматите, дафиновият лист, мащерката, естрагонът и селърито. Като поври 4-5 мин., се връща заекът и се залива с виното. Оставя се да поври без капак 5-6 мин., посолява се на вкус, разбърква се и се оставя на тих огън за 1,5 - 2 часа или докато месото омекне.
- 4.
Ако има нужда да изври течността, ястието се оставя да поври 10 - 15 мин. без капак. Накрая се слага магданозът.
- Шенин блан Свежо младо червено България/Европа
- Свежо младо червено Нов свят Гъмза
- Мелник Памид
- Плодови италиански Валполичела и др. Риоха
- Розе България Розе Нов свят
- Розе Франция Розе Испания/Португалия/Южна Италия
- Сухи шампански и пенливи вина с леко тяло (non vintage/ Blanc de blancs) по класическа технология Пенливи вина по метода Шарма
- Сухи пенливи червени вина