Задушено пиле с чушки
В тази лесна за приготвяне рецепта се използват разлчини техники от класическата френска кухня като предварително паниране, за да се запази сочно месото, готвене във вино (в случая вермут) и сравнително дълго задушаване. Резултатът е балансиран, примамващ и много вкусен.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле
- 3 с. л. брашно
- 1 ч. л. червен пипер
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 150 мл вермут или бяло вино
- 400 г домати
- 3 червени чушки
- 3 зелени чушки
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 2 с. л. пресен босилек, нарязан
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се разрязва на 8 части. Брашното се смесва с червения и черния пипер и парчетата пиле се овалват в него.
- 2.
Зехтинът и маслото се сгорещяват и в тях се слагат да се зачервят за кратко парчетата пиле. Налива се вермутът и се оставя да изври.
- 3.
Доматите се обелват и се нарязват на едри парчета. Чушките се почистват и се нарязват на дълги ленти. Добавят се заедно с праза към пилето.
- 4.
Слагат се солта и пиперът и се налива 1 ч. ч. гореща вода. Съдът се затваря с капак и се оставя да къкри 30 - 40 мин., или докато месото омекне. Прибавя се босилекът и се поднася.