Задушена риба с ядки
Съчетаването на риба с ядки не е нещо необичайно, особено като имаме предвид, че пълненият шаран с орехи е традиция в България. В днешната здравословна рецепта рибата е морска, ядките са от юг, а джинджифилът ни праща в Азия. Така се получава един особено приятен, и при това полезен, фюжън ефект.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 филета от бяла риба
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 2 с. л. нарязан пресен лук
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- ½ ч. л. настърган пресен джинджифил или 1 ч. л. настъргана лимонова кора
- 2 с. л. зехтин
- 2 с. л. лимонов сок
- ½ ч. ч. белен шамфъстък, едро нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се магданозът, лукът, чесънът, джинджифилът, зехтинът и лимоновият сок. С тази ароматна смес се обтрива рибата и се посолява. Оставя се да постои 5 - 10 мин.
- 2.
През това време от алуминиево фолио се изрязват 4 кръга, достатъчно големи, за да увият рибата. Филетата се поставят в центъра на кръговете, поръсват се с ядките и се затварят, като фолиото се завива в краищата.
- 3.
Готовите пакетчета се слагат на скара или в подходяща тавичка и се пекат 15 мин. в загрята фурна на 180° С.