Начало За нас Реклама Контакти

Ягодова торта

Снимка за Ягодова торта
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 4 часа охлаждане
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

"Едно свежо като лятно утро ягодово стихотворение. На мен ми хареса, но ако някой все пак забрави да ви похвали или пък не му е било достатъчно вкусно, то кажете му да ми се обади, за да му се разсърдя."

Ето тук wkusni-momenti.blogspot.com може да се обадите на Драгомир Иванов, ако неговата торта ви хареса.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  1. 500 г ягоди
  2. 100 г черен шоколад
  3. 60 г корнфлейкс (неподсладен)
  4. 4-5 с. л. кокосови стърготини
  5. 200 г кисело мляко
  6. 1 пакетче ванилия
  7. 80 г захар
  8. 7 листа желатин
  9. 250 г прясна сметана
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За основата шоколадът се стопява върху гореща вода с една лъжица масло. Добавя се леко натрошеният корнфлейкс и всичко се обърква много усърдно.

  2. 2.

    Стените и дъното на форма за торта с диаметър 18 см се намазват с масло и цялата се тапицира грижливо с хартия за печене.

  3. 3.

    Сместа се изсипва в нея, подравнява се и се оставя за около 30 мин. да се втвърди.

  4. 4.

    Отгоре се подреждат около 250 г ягоди, нарязани на половинки, и се поръсват с кокосовите стърготини.

  5. 5.

    За втория пласт киселото мляко се смесва с ванилията и 40 г захар. В една трета от него се слагат 5 листа предварително накиснат и изцеден желатин. Загрява се внимателно и се разбърква бързо, докато желатинът се разтопи напълно. Смесва се с останалото кисело мляко, разбърква се добре и се размесва много внимателно с твърдо разбитата сметана. Млечният крем се изсипва равномерно във формата и се оставя да се стегне малко на хладно.

  6. 6.

    Няколко ягоди се отделят за украса. Останалите се нарязват и се пасират (не много фино) заедно с останалата захар. Прибавя се и останалият желатин (по същата процедура, както при млечния крем) и ягодовото пюре се изсипва като най-горен пласт, ако млечният слой е достатъчно втвърден, за да го държи.

  7. 7.

    Тортата се оставя в хладилника за около 4 часа. Освобождава се от формата и се гарнира с 5-6 оваляни в захар ягоди.

Едно свежо като лятно утро ягодово стихотворение. На мен ми хареса, но ако някой все пак забрави да ви похвали или пък не му е било достатъчно вкусно, то кажете му да ми се обади, за да му се разсърдя.

Подходящи типове вина
Юни 2011
Още подобни рецепти
Коментари