Начало За нас Реклама Контакти

Торта гараш с шоколадови макове

Снимка за Торта гараш с шоколадови макове
90
Време за приготвяне: 90 мин. + 8 часа за шоколада за моделиране
II
Степен на трудност - Средна

Свръхшоколадовата торта гараш е един от върховете на класическото сладкарство - плътна, но ефирна, с наситен вкус и неустоима.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  • за блатовете:
  • 7 белтъка
  • 1 щипка морска сол
  • 170 г пудра захар
  • 200 г орехи, фино смлени
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 2 с. л. брашно
  • за крема:
  • 300 г сметана 35%
  • 400 г тъмен шоколад, 50%
  • 1 капсула есенция ром
  • за глазурата:
  • 150 г шоколад, 50%
  • 30 г масло
  • за украсата:
  • 120 г шоколад
  • 50 г глюкоза
  • 20 г смлян шамфъстък
  •  формички за оформяне на мак и ядливи металикови бои от

Начин на приготвяне

  • 1.

    Белтъците се разбъркват с тел с орехите, солта, ванилената захар, пудрата захар и брашното. Сместа се разделя на 4 части.

  • 2.

    Върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 24 см. В очертанията се разпределя сместа. Платките се пекат около 8 мин. във фурна, загрята на 170° С. Охлаждат се и се отделят от хартията.

  • 3.

    За крема шоколадът се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, като се разбърква на всеки 30 сек. Добавят се сметаната и есенцията, разбъркват се до хомогенна консистенция и се охлажда, докато се сгъсти.

  • 4.

    Всяка платка се намазва с крема. Слепват се. Отгоре също се намазва с тънък слой от крема. Тортата се охлажда и се изрязват грубите ръбове.

  • 5.

    За глазурата се стопява шоколадът, добавя се маслото, разбърква се , охлажда се леко, за да се посгъсти и се залива тортата. С намачкано алуминиево фолио може да се предаде релеф на повърхността. Отново се охлажда.

  • 6.

    За украсата шоколадът за моделиране се стопява на водна баня или в микровълновата фурна до температура от 45° С. Глюкозата се загрява до 45° С и се смесва със стопения шоколад. Разбърква се с лъжица, докато сместа стане хомогенна, но не бива да се разбърква прекалено дълго, защото ще се отдели мазнината. Сипва се в найлонов плик и се оставя на стайна температура поне 8 часа. За да се моделира, се откъсват 9 малки топчета от сместа, мачкат се с пръсти, докато се стоплят, омекнат и станат пластични. Всяко топче се притискат добре към силиконовата формичка за макове, изравняват се и внимателно се изваждат. С четка се нанасят металиковите бои в златно и медно.

  • 7.

    Тортата се украсява с кръг от смления шамфъстък и маковете.

  •  
Галерия
Ноем. 2014
Още подобни рецепти
Коментари