Торта гараш с шоколадови макове
СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции
- за блатовете:
- 7 белтъка
- 1 щипка морска сол
- 170 г пудра захар
- 200 г орехи, фино смлени
- 1 пакетче ванилена захар
- 2 с. л. брашно
- за крема:
- 300 г сметана 35%
- 400 г тъмен шоколад, 50%
- 1 капсула есенция ром
- за глазурата:
- 150 г шоколад, 50%
- 30 г масло
- за украсата:
- 120 г шоколад
- 50 г глюкоза
- 20 г смлян шамфъстък
- формички за оформяне на мак и ядливи металикови бои от
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците се разбъркват с тел с орехите, солта, ванилената захар, пудрата захар и брашното. Сместа се разделя на 4 части.
- 2.
Върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 24 см. В очертанията се разпределя сместа. Платките се пекат около 8 мин. във фурна, загрята на 170° С. Охлаждат се и се отделят от хартията.
- 3.
За крема шоколадът се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, като се разбърква на всеки 30 сек. Добавят се сметаната и есенцията, разбъркват се до хомогенна консистенция и се охлажда, докато се сгъсти.
- 4.
Всяка платка се намазва с крема. Слепват се. Отгоре също се намазва с тънък слой от крема. Тортата се охлажда и се изрязват грубите ръбове.
- 5.
За глазурата се стопява шоколадът, добавя се маслото, разбърква се , охлажда се леко, за да се посгъсти и се залива тортата. С намачкано алуминиево фолио може да се предаде релеф на повърхността. Отново се охлажда.
- 6.
За украсата шоколадът за моделиране се стопява на водна баня или в микровълновата фурна до температура от 45° С. Глюкозата се загрява до 45° С и се смесва със стопения шоколад. Разбърква се с лъжица, докато сместа стане хомогенна, но не бива да се разбърква прекалено дълго, защото ще се отдели мазнината. Сипва се в найлонов плик и се оставя на стайна температура поне 8 часа. За да се моделира, се откъсват 9 малки топчета от сместа, мачкат се с пръсти, докато се стоплят, омекнат и станат пластични. Всяко топче се притискат добре към силиконовата формичка за макове, изравняват се и внимателно се изваждат. С четка се нанасят металиковите бои в златно и медно.
- 7.
Тортата се украсява с кръг от смления шамфъстък и маковете.