Ягодов конфитюр с касис
СъставНеобходими продукти за 3 бурканчета от 400 мл
- 750 г ягоди
- 250 мл сок от касис/френско грозде (от около 400 g плодове)
- 600 г захар
- 1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker
- 1 пакетче лимонена киселина Dr. Oetker
Начин на приготвяне
- 1.
Измийте и почистете касиса, оставете го да се отцеди и изстискайте сока от плодовете. Отделете точно 250 мл. Измийте и почистете ягодите, оставете ги да се отцедят и ги нарежете на дребно.
- 2.
Смесете ягодите, сока от касис и лимонената киселина Dr. Oetker в подходящ съд за варене. Смесете 2 с. л. захар със съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 Dr. Oetker и ги прибавете към плодовата смес. Сложете сместа да заври при средна температура, като разбърквате непрекъснато. След завиране прибавете останалата захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3 - 5 мин. при непрекъснато бъркане. По желание може да отстраните пяната.
- 3.
Свалете сладкото от огъня и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете добре бурканчетата, обърнете ги с капачката надолу и ги оставете около 5 мин.
Още предложения и съвети на www.oetker.bg