Kонфитюр от вишни с дъх на касис
Киселите и леко стипчиви вишни се комбинират с ароматния касис на принципа на подобието, защото характеристиките на вкусовете им доста си приличат. В този чудесен конфитюр понякога твърде забележимата изява на летните плодове е приятно пригладена от естествените аромати на бурбонската ванилия.
СъставНеобходими продукти за 4 бурканчета
- 900 г вишни без костилки
- 100 мл ликьор касис
- 500 г захар
- 1 пакетче бурбонска ванилова захар Dr.Oetker
- 1 пакетче лимонена киселина Dr.Oetker
- 1 пакетче Гелфикс екстра 2:1 Dr.Oetker
Начин на приготвяне
- 1.
Измийте, почистете и обезкостете вишните. Претеглете 900 г. Пасирайте две трети от вишните, а останалите нарежете на две.
- 2.
Смесете пюрето и плодчетата със 100 мл ликьор касис в подходящ съд. Към съдържанието на пакетчето Гелфикс Екстра 2:1 добавете 2 с.л. захар и разбъркайте в плодовата смес.
- 3.
Сложете сместа да заври при средна температура при непрекъснато бъркане. След като заври, прибавете останалата захар и бурбонската ванилова захар и разбъркайте добре. Конфитюрът трябва да ври около 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание отстранете пяната. Добавете лимонената киселина и върнете за още една минута на котлона.
- 4.
Свалете конфитюра от котлона и веднага го разпределете в предварително измитите и подсушени бурканчета. Затворете бурканчетата и ги обърнете с капачката надолу. Оставете така около 5 мин. Съхранявайте на хладно и тъмно.