Начало За нас Реклама Контакти

Ароматно желе от дюли

Снимка за Ароматно желе от дюли
150
Време за приготвяне: 2,5 часа + 1 нощ
I
Степен на трудност - Лесна

Високото съдържание на пектин позволява дюлите да се желират, без да има нужда от допълнителни съставки като желатин или агар агар.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • 8 средни дюли
  • 2 с. л. оцет
  • 1,250 кг захар
  • 2 с. л. сок от лимон
  • 1 с. л. розова вода
  • 100 г шамфъстък за гарниране
  •  силиконови формички от

Начин на приготвяне

  • 1.

    Дюлите се нарязват на парчета и се слагат в купа с вода с 2 с. л. оцет, за да не потъмнеят. Семките и твърдите части около тях се отстраняват, слагат се в парче марля и се завързват. Парчетата дюли се настъргват на едро ренде.

  • 2.

    Настърганите дюли и семената се слагат в съд, покриват се с 1 л. вода и ½ ч. ч. от захарта и се слагат да заврат. Огънят се намалява, затварят се с капак и се варят на бавен огън, като се разбъркват от време на време, около 1 час или докато много добре омекнат. Семките се изстискват добре, а дюлите се пасират заедно с течността. 3Смесват се с останалата захар и лимоновия сок и се варят на бавен огън 1 час, като се разбъркват с дървена бъркалка от време на време в началото и непрекъснато към края на варенето. Трябва да се получи много гъста паста с червеникав цвят. Добавя се розовата вода и отново се разбърква.

  • 4.

    Желето се сипва в тавичка или в силиконови формички, намазани с мазнина, и се оставят на стайна температура за 1 нощ, за да се стегнат. Изваждат се от формите и се овалват в смления шамфъстък.

  •  
Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари